Buitenland

Rechter: België hoeft ‘ISIS-kinderen’ tóch niet terug te halen

27-02-2019 20:37

ISIS-knaapje tijdens executie. (Screenshot ISIS)

België hoeft de zes jonge kinderen van twee ISIS-weduwen toch niet te repatriëren. Een rechtbank had daar eerder wel opdracht toe gegeven, maar de regering ging met succes in hoger beroep.

Lees ook – Kabinet onderzoekt toch terugkeer jihadmoeders en -kinderen naar Nederland

De kinderen, die tussen de 2 maanden en 5 jaar oud zijn, bevinden zich volgens Belgische media in een kamp in het noorden van Syrië. Hun lot is in België de inzet van een juridisch steekspel. De kortgedingrechter oordeelde eind vorig jaar dat België ‘alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen’ moet nemen om de terugkeer van de kinderen mogelijk te maken. Ook de moeders moesten kunnen terugkeren.

Het Brusselse hof van beroep heeft nu een streep gehaald door die uitspraak. Het hof oordeelde volgens VRT Nieuws dat de kinderen wel mogen worden teruggehaald. De staat is daar alleen niet toe verplicht. “De Belgische regering blijft niettemin inspanningen leveren om kinderen tot tien jaar terug naar België te halen”, reageerde minister Koen Geens (Justitie). “Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders.”

De moeders van de kinderen moeten bij hun eventuele terugkeer naar België de gevangenis in. Ze zijn bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

ANP