We komen waarschijnlijk nooit meer af van Splinter Chabot

01-03-2019 10:55

Splinter Chabot op het Binnenhof (Screenshot NPO)

Dit is een gratis en voor iedereen leesbaar artikel, maar als u een abonnement op TPO+ neemt kunt u nóg meer briljante artikelen van Hans van Willigenburg lezen, en nog heel veel meer moois. Dus neem nu een abonnement op TPO+!

Splinter Chabot, zoon van… Wen alvast maar aan de naam. De modieuze, jongensachtige verschijning en voorzitter van de liberale jongerenclub van de VVD (de JOVD) gaat, als ik me niet vergis, de komende jaren een enorme bulk aan ‘airtime’ vullen. Nog voor we goed en wel weten wat de kwaliteiten van Splinter zijn (behalve zoon zijn van een vermaarde dichter) duikt hij al overal in de media op. Hij mocht als ‘tafelheer’ reeds een paar keer aanschuiven bij DWDD, ik meen hem al voorbij te hebben zien komen bij verschillende kwisjes en andere praatprogramma’s, ook op Radio1 babbelt hij te pas en te onpas mee en sinds kort heeft hij zelfs zijn eigen programma op NPO3, getiteld Splinter in de politiek.

Die programmatitel is veelzeggend: Splinter is op zijn drieëntwintigste al ‘een merk’ dat dusdanig strak in de verf zit, dat alle décors waar hij doorheen loopt als vanzelf ‘van Splinter’ worden (zet hem op Times Square en het is in één klap ‘Splinter’s New York’.). Degenen die het programma hebben gezien weten dat ‘Splinter Komt Zich Als Kleine Jongen Vergapen Aan De Kaste Van Hele Wijze Mensen Op Het Binnenhof’ een veel realistischer beschrijving van het programma zou zijn, maar zo’n titel is te lang en legt de vinger natuurlijk teveel op de zere plek: dat Splinter als aankomend groentje bereid is Kamerleden, staatssecretarissen, ministers en ex-bewoners van de Haagse wandelgangen eindeloos in te zepen met loftuitingen, zolang ze maar in beeld willen komen en daarmee het ontluikende merk ‘Splinter’ helpen opbouwen.

Zonder dat hij er waarschijnlijk over heeft nagedacht, is Splinter de perfecte tegenhanger van PowNed-journalist en semivandaal Rutger Castricum. Liepen de meeste politici met een grote boog om Castricum heen omdat ze wisten dat hij met een mes op zak liep (een verbaal mes, om precies te zijn) en bereid was onze volksvertegenwoordigers in zoveel mogelijk stukjes te snijden, van Splinter straalt precies de tegenovergestelde ambitie af: hij lijkt bereid weken naar de mootjes van de door Rutger in stukjes gesneden politici te zoeken, zodat ze weer keurig aan elkaar gelijmd voor de camera getoond kunnen worden, met de perfect gesoigneerde Splinter ernaast, natuurlijk.

Ik voorspel dat we voorlopig niet meer van Splinter Chabot af gaan komen. Hij is in staat om voor een berg huisvuil te gaan staan en in dat opgewonden taaltje van hem, op licht onderwijzende toon, de door een redactie bijeen geveegde wetenswaardigheden over die afvalberg als onmisbare, encyclopedische kennis aan het kijkerspubliek te slijten. Sta ook niet vreemd te kijken als Splinter binnenkort op de radar van bijvoorbeeld Google of een andere tech gigant terechtkomt en hij je straks, in volledig digitale gedaante, de TV-gids voorleest, de route uitlegt, de buitentemperatuur meldt, het laatste nieuws brengt alsmede de laatste standen doorgeeft over de hormonale huishouding van je beoogde bedpartner, aan de hand waarvan je een ‘go’ of ‘no go’ krijgt doorgeseind.

Splinter is al in Endemol’s stal van mediatalenten opgenomen, die voor een pittig uurtarief congressen, studiedagen en heisessies voor je komen opleuken.  Als Splinter al niet de perfecte aaibaarheid heeft, zal hij de komende jaren te Hilversum genoeg kansen krijgen die aaibaarheid verder bij te schaven. Omvangrijk hoeft die bijschaafoperatie vermoedelijk niet te zijn, want als hij voor zijn ‘Splinter in de politiek’ in een Haagse koffietentje daadwerkelijk tegenover ‘de Mark’ in donsjack zit, is hij al zo slim zijn honkbalknuppel thuis te laten en gebruikt hij de ophef rond de dividendbelasting toch vooral als vaseline om zijn eigen, edele delen mee in te smeren en de suggestie van een kritisch interview te wekken: ‘Die dividendbelasting, is dat nou een krasje?’

Het veelzijdige schoothondje Splinter zal, vrees ik, de komende decennia aan een enorme waaier van belangrijk geachte hielen gaan likken.