Binnenland

Nederlandse IS-terrorist wil terug naar huis, en neemt IS-vrouw mee

03-03-2019 10:59

De Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk die momenteel vastzit in een Koerdisch kamp in Syrië, wil met zijn vrouw Shamima Begum en hun pasgeboren zoon naar Nederland.

Riedijk, afkomstig uit Arnhem, sloot zich in 2015 aan bij Islamitische Staat. Niet veel later trouwde hij met de toen 15-jarige in Londen geboren Begum vlak na haar aankomst in Raqqa. In een interview met de BBC vertelt hij dat hij haar inderdaad erg jong vond, maar dat zij zelf om een partner had gevraagd.

Door een vriend, zegt Riedijk, werden beiden gekoppeld. “Een vriend van mij benaderde mij met de opmerking dat een meisje geïnteresseerd was in een huwelijk. Ik wilde eerst niet vanwege haar leeftijd, maar heb uiteindelijk toch toegestemd. Het huwelijk was haar keuze.”

Begum, die net als Riedijk vastzit in een vluchtelingenkamp in Syrië, is de Britse nationaliteit ontnomen. Volgens de Britse autoriteiten heeft zij ook de Bengaalse nationaliteit, omdat haar moeder uit Bangladesh komt.

Zelf ontkent ze een dubbele nationaliteit te hebben en zegt ze dat de de Britse autoriteiten hun oordeel hebben geveld op basis van andere interviews met haar. “Ze hadden naar mij moeten komen en het mij persoonlijk moeten vragen, dan waren ze tot een andere conclusie gekomen. Ik had gehoopt op wat meer begrip van de Britse regering”, zegt Begum tegen de BBC.

Riedijk staat een celstraf van zes jaar te wachten als hij terugkeert naar Nederland. Hij is bij verstek veroordeeld voor het aansluiten bij een terroristische organisatie.

(ANP)