Binnenland

Weer explosie coffeeshop Amsterdam, schade tot tientallen meters in de omtrek

03-03-2019 11:47

Door een ontploffing hebben meerdere panden in Amsterdam-Oost zondagochtend vroeg schade opgelopen. Er ging een explosief af, zegt de politie. Die kreeg rond 05.10 uur meerdere meldingen van een harde knal ter hoogte van een coffeeshop in de Linnaeusstraat.

Surveillerende agenten zagen een lichtflits en hoorden een harde knal. Een politiewoordvoerster zegt dat onder meer sprake is van schade aan ramen van gebouwen. Die panden bevinden zich in sommige gevallen tientallen meters verderop. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie hebben onderzoek gedaan en geconstateerd dat de ontploffing was veroorzaakt door een explosief. De politie kon niet zeggen om welk soort explosief het ging.

De politie heeft geen aanwijzingen dat ook mensen gewond zijn geraakt. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Amsterdam gaat kijken hoe groot de schade is aan een aantal panden in de omgeving van de coffeeshop.

In januari was ook al sprake van een nachtelijke ontploffing bij een coffeeshop in de Linnaeusstraat. Het is nog niet helemaal zeker of bij datzelfde pand een explosief is afgegaan. “We moeten nog wel met zekerheid vaststellen waar het precies is neergelegd en afgegaan”, zegt de woordvoerster.