Binnenland

Honderd verwaarloosde rashonden bij Deventer fokker in beslag genomen

05-03-2019 11:05

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben bij een broodfokker in Deventer honderd honden van verschillende rassen weggehaald. Bij de controle werden eind februari tal van misstanden vastgesteld. meldt de Dierenbescherming dinsdag.

Veel dieren waren er niet goed aan toe. Diverse honden kampten met onverzorgde en ontstoken wonden. Ook hadden dieren pijnlijke heupproblemen, een onverzorgde en vervilte vacht en afwijkende ontlasting. Uit onderzoek van de ontlasting bleek dat er honden zijn die Giardia onder de leden hebben, een erg schadelijke darmparasiet. De verblijven waren ernstig vervuild en de constructie van de meeste verblijven was niet op orde. Er staken scherpe delen uit waaraan de dieren zich konden verwonden.

De honden, onder meer Rhodesian Ridgebacks, Labradors, Witte Herders, Jack Russels en verschillende kruisingen hiervan, zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in bewaring genomen. Het Openbaar Ministerie in Zwolle werkt er aan om de fokker te laten stoppen met zijn bedrijf.

(ANP)