Binnenland

Meer dan 30 politie-invallen in Den Haag: actie tegen spookbewoning

05-03-2019 10:07

Bij een grootscheepse actie tegen spookbewoning in de Haagse wijk Ypenburg zijn tot dusver zeventien aanhoudingen verricht. Ook zijn er volgens de politie grote geldbedragen aangetroffen, evenals verdovende middelen en meerdere vuurwapens.

De actie van politie en overheidsdiensten, zoals het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD, de Belastingdienst en de gemeente Den Haag, is tegen het middaguur nog altijd gaande.

Tientallen politiemensen en een reeks arrestatieteams vielen dinsdagochtend in alle vroegte binnen bij meer dan dertig woningen in Den Haag en op enkele andere plaatsen. Aanvankelijk werden drie mannen van 57, 43 en 36 jaar in Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk aangehouden op verdenking van witwassen. Later werden nog eens veertien mensen opgepakt. Bij de actie zijn geld- en drugshonden ingezet.

De inval houdt verband met de illegale verhuur van woningen, vooral in de Haagse wijk Ypenburg. De drie verdachten die het eerst werden aangehouden, zouden verhuurbemiddelaars zijn die woningen regelden voor bewoners die wegens vermeende criminele activiteiten buiten beeld wilden blijven. Daardoor konden ze onopgemerkt en ongestoord hun gang gaan.

Volgens de Haagse politie is uit onderzoek van het team financieel-economisch criminaliteit (FINEC) gebleken dat in de wijk Ypenburg in grote appartementencomplexen bewoners verblijven die dat zo anoniem mogelijk zouden proberen te doen. Gedurende dat onderzoek kreeg de politie zicht op drie mannen die dit als verhuurbemiddelaars voor deze bewoners zouden hebben geregeld. In veel gevallen stond er bij de gemeente niemand in de woning ingeschreven.

(ANP)