Politiek

Amsterdamse kolencentrale Hemweg volgend jaar al dicht

07-03-2019 13:50

De kolencentrale van Nuon aan de Hemweg in Amsterdam moet al volgend jaar de deuren sluiten. Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en te voldoen aan de doelen in de Urgenda-klimaatzaak, bevestigen bronnen op het Binnenhof na berichtgeving van RTL Nieuws.

Nederland heeft beloofd de uitstoot van CO2 in 2030 bijna te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Volgens duurzaamheidsorganisatie Urgenda gaat dat nog niet snel genoeg, en zowel de rechtbank als het gerechtshof ging daarin mee. Daarom moet het kabinet extra maatregelen treffen om al volgend jaar een afname met een kwart te hebben bereikt.

Hoeveel de sluiting gaat kosten is nog niet bekend. Volgens de bronnen ligt morgen alleen het principebesluit voor om de centrale vervroegd te sluiten en zijn de onderhandelingen met Nuon nog niet afgerond.

In 2017 deed Nuon zelf al een voorstel om de Hemwegcentrale in 2020 te sluiten. Het wilde daarvoor 55 miljoen euro; 10 tot 15 miljoen euro om de centrale zelf te ontmantelen en nog eens 40 miljoen voor een sociaal plan voor de werknemers.

Daar was in Den Haag destijds al geld voor vrijgemaakt, maar dit kabinet draaide dat later terug. Vorig jaar besloot minister Wiebes dat de centrale nog tot 2024 mocht blijven draaien. Het ligt in de lijn der verwachting dat Nuon nu een hoger bedrag zal vragen, omdat de termijn van sluiting veel korter is.

ANP/TPO