Politiek

We moeten het hebben over D66 en nepnieuws (6 voorbeelden)

11-03-2019 21:48

Uitgerekend op de dag dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) haar campagne tegen nepnieuws en desinformatie aftrapt, blijkt een partijgenoot in Vlaardingen een ordinaire trol. Het gif van nepnieuws en desinformatie heeft zich namelijk genesteld in de gemeenteraad van Vlaardingen in de persoon van D66-fractievoorzitter Koen Kegel. En zo gaat het al de hele maand. Een overzicht.

Dinsdag 5 maart – Rob Jetten houdt de Kerdijklezing. De partij brengt twee verschillende versies in omloop. In de eerste – overgenomen door de NOS – hekelt de D66-leider agressie van mensen met een migratieachtergrond naar homoseksuelen. In de tweede versie – die hij daadwerkelijk uitspreekt – noemt hij die angst ‘projectie’ van diezelfde homoseksuelen.

Donderdag 7 maart – Jetten stelt in het AD dat hij 50.000 Polen naar Nederland wil halen vanwege ‘alarmerende cijfers van het CBS’. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt dezelfde dag nog de opmerkingen van Jetten maar ‘wonderlijk’ te vinden. “Wij zijn van de feiten“, laten de nationale statistici weten.

Diezelfde avond – Het RTL Nieuws verkiezingsdebat met de landelijke fractievoorzitters vindt plaats. NRC Handelsblad checkt de uitspraken en wat blijkt: alle gecheckte feiten die Jetten te berde brengt, blijken onwaar. De papieren courant ontdekte overigens eind vorig jaar al dat de D66-leider loog over uw bakker op de hoek. Willem Treur (TPO) en Geert Wilders (PVV) vermoedden destijds al zoiets.

Vrijdag 8 maart – D66 Provinciale Statenkandidaat voor Noord-Holland Felix Woudenberg – die kent u nog van dit filmpje –  stelt dat Thierry Baudet van Forum voor Democratie zijn wetgeving laat beïnvloeden door niemand minder dan Gerard Joling.  Dat is leuk geprobeerd van deze D66’er met het korte lontje maar TPO meldde eerder al dat dit een hoax was van het ANP. Baudet kondigde het voorstel namelijk aan op TPO terwijl hij nog niet eens Kamerlid was en Joling nog niets had gezegd.

Blijf kritisch, lezer!