Buitenland

Francesco Cali, baas van Gambino-maffiaclan in New York, vermoord

14-03-2019 10:10

De leider van de New Yorkse maffiaclan Gambino, Francesco Cali, is voor zijn woning in Staten Island vermoord. Het is de eerste moord in zijn soort op een maffiabaas in New York sinds 1985. Cali’s vrouw en kinderen waren thuis, meldden media in de metropool. De 53-jarige relatief teruggetrokken levende maffioso was bekend onder de naam Franky Boy. Cali was slechts één keer voor een strafbaar feit veroordeeld en zat slechts 16 maanden in de cel.

De moordenaar ontkwam na de moordaanslag in een blauwe pick-up. Het politieonderzoek richt zich eerst op de vraag of de dader mogelijk zelf motieven had of dat hij huurmoordenaar was en de moord is gepleegd in opdracht van ‘De Commissie’ van rivaliserende maffiaclans.

De stad telt vijf maffiaclans, die volgens plaatselijke media overleggen in die commissie van ‘vijf families’. Cali werd geboren op Sicilië en kwam in 2015 aan de top van de Gambino’s. De clan is al lange tijd op zijn retour, maar Cali haalde nieuw bloed voor de bende uit Italië. De Gambino’s zijn verbonden met de Inzerillo-clan op Sicilië.

De Italiaanse maffia is al lang tanende in New York, maar de clans zouden de laatste tijd proberen verloren terrein terug te winnen. Dit gebeurt tegenwoordig zo onopvallend mogelijk volgens The New York Post. De maffiapraktijken van nu zijn ‘stil’ vergeleken bij die in de jaren tachtig, toen de flamboyante John Gotti van de Gambino’s onder anderen clanbaas Paul Castellano liet vermoorden om zelf aan de top te komen. Het leidde tot een golf van maffiageweld en op den duur tot een golf arrestaties en veroordelingen van belangrijke maffiosi.
(ANP)