Buitenland

In Vlaanderen worden kinderen verplicht om te spijbelen en mee te doen aan klimaatmarsen

14-03-2019 14:29

Scholieren voeren opnieuw onder schooltijd actie in Amsterdam voor het klimaat. ANP KOEN VAN WEEL

Leerlingen van een aantal scholen in Vlaanderen moeten van de schoolleiding verplicht mee doen aan de wekelijke klimaatmarsen. Dat schrijft De Telegraaf. Onderwijsminister Hilde Crevits en de betrokken schoolbesturen stemmen er mee in. Tot nu toe spijbelden de meeste scholieren om aan de demonstraties mee te kunnen doen. Leerlingen van de scholen die deelname verplichten maar afwezig zijn, worden beschouwd als spijbelaar.

Niet alle ouders zijn ingenomen met het besluit. De partij Vlaams Belang wil dat de minister een onderzoek doet naar ‘de politieke instrumentalisatie van onschuldige leerlingen’.

Ondertussen lopen in Amsterdam enkele honderden scholieren mee in een klimaatmars. Ze verzamelden zich op de Dam en gaan van daaruit in optocht naar het Museumplein.

Youth for Climate heeft deze nieuwe mars van ‘klimaatspijbelaars’ op touw gezet, omdat de organisatie ontevreden was over het gesprek met premier Rutte en minister Wiebes, dat volgde op de grote scholierenmanifestatie op 7 februari in Den Haag.

ANP/TPO