Buitenland

Zeker 49 doden bij extreemrechtse terreuraanslagen op moskeeën Nieuw-Zeeland

15-03-2019 09:21

Bij aanslagen op twee moskeeën de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 mensen om het leven gekomen, dat blijkt uit de laatste mededeling van de politie. Ook raakten circa vijftig mensen zwaargewond. Premier Jacinda Ardern stelt dat de terroristische aanslagen lang waren voorbereid. Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is.

In de 750 kilometer noordelijker gelegen stad Auckland zijn volgens Nieuw-Zeelandse media op een station uit voorzorg ‘verdachte zakken’ door het leger tot ontploffing gebracht.

Ardern liet weten dat tien mensen omkwamen in de moskee in de wijk Linwood in het oosten van Christchurch. Door de aanslag op de moskee bij Hagley Park in het centrum kwamen dertig mensen om. Daar waren naar schatting driehonderd gelovigen aanwezig.

De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Zij zouden gebrruik hebben gemaakt van automatische wapens. Ardern zei dat aan voertuigen van de verdachten twee bommen waren bevestigd. Een van de arrestanten is een 28-jarige hoofdverdachte uit Australië. Het is de rechts-extremist Brenton Tarrant. Hij heeft de aanslag ‘livestream’ opgenomen. De autoriteiten hebben die beeldopnames geblokkeerd.

Facebook laat aan Nieuw-Zeelandse media weten dat de video is verwijderd. “De politie waarschuwde ons voor een video kort na het begin van de livestream. We hebben de video snel verwijderd en de Facebook- en Instagram-accounts van de schutter geblokkeerd.” Toch gaat de video als een olievlek over het internet. Providers proberen de beelden nog te blokkeren.

De hoofdverdachte, Brenton Tarrant, gelooft volgens een door hem zelf geschreven stuk dat de blanke Europese cultuur boven alle andere staat. De Australische premier Scott Morrison noemde het 74 pagina’s tellende dossier van Tarrant “Een werkstuk van haat”.

Tarrant noemt zichzelf geen Australiër, maar Europeaan, “want mijn taal is Europees, mijn cultuur is Europees, mijn filosofie, mijn identiteit, en wat het belangrijkste is, mijn bloed is Europees”. Australië is volgens hem ‘slechts een Europese kolonie’ die ‘ideologisch dof en apathisch is geworden’. Het enige waar mensen nog warm voor lopen, klaagde Tarrant, is het heffen van belastingen, het klimaat en dierenrechten. Tarrant betreurt het verval van het blanke Europese Westen en keert zich tegen immigratie en multiculturalisme.

In tientallen moskeeën in Nederland wordt tijdens het vrijdagmiddaggebed stilgestaan bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland. In twee moskeeën in Christchurch kwamen vrijdag 49 mensen door een spervuur van kogels om het leven en raakten velen gewond. “Dit is een verschrikkelijke aanslag. We houden er altijd rekening mee dat zoiets kan gebeuren.Tijdens het gebed zullen we solidariteit betuigen”, zegt Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), waarbij bijna tachtig moskeeën zijn aangesloten. Bouharrou zegt te hopen dat er nu meer aandacht komt voor de beveiliging van moskeeën.

(TPO/ANP)