Marketing

Groningen dit jaar Europese culturele hoofdstad voor dove jongeren

17-03-2019 13:29

Groningen is dit jaar de Europese culturele hoofdstad voor dove jongeren. Dove jongeren staan voor andere uitdagingen in het leven en kunnen een stuk lastiger om contact te maken met leeftijdsgenoten dan niet dove jongeren.  Natuurlijk kunnen ze wel met gebaren communiceren, maar de gemiddelde persoon beheerst de gebarentaal niet. En hoewel alle mensen veel gebaren gebruiken om te communiceren is het voeren van echte gesprekken niet zo maar mogelijk met die gebaren.

Een club als Nederlandse Dove Jongeren biedt dan uitkomst, want juist als we jong zijn is het cruciaal om veel contact met anderen te maken. Zo kunnen we ons als persoon beter ontwikkelen, door bijvoorbeeld ervaringen te delen. Maar ook hebben we als mens simpelweg behoefte aan wat aandacht op zijn tijd, en contact met mensen die vergelijkebare dingen meemaken.

Met Groningen dit jaar als Europese hoofdstad voor dove jongeren is er nu extra veel te doen voor dove jongeren. Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten en in november is er een groot evenement waar zo’n 500 dove jongeren vanuit heel Europa naartoe komen.

Het is fijn voor dove jongeren dat er steeds meer mogelijk is op het gebied van hoortechniek. Gehoorapparaten worden steeds beter en geavanceerder. Voor baby’s die volledig doof geboren worden zijn er tegenwoordig mogelijkheden om implantaten te krijgen die het gehoorzintuig kunnen prikkelen.

Nu is er een dun lijntje tussen volledige doofheid en zeer slechthorendheid en mensen die (zeer) slechthorend zijn kunnen tegenwoordig steeds meer horen met behulp van de meest moderne hoorapparaten zoals gehoorapparaten van Oogvoororen.

Waar een gehoorapparaat vroeger vrijwel altijd log en zichtbaar was zijn er tegenwoordig exemplaren verkrijgbaar die volledig in de gehoorgang passen waardoor deze niet meer te zien zijn. Zo’n inwendig gehoorapparaat kun je dan met behulp van een app afregelen.

Het genezen van volledige doofheid is momenteel dan nog niet mogelijk, maar wie weet wordt er in de toekomst een behandeling of apparaat ontwikkeld dat het toch mogelijk maakt voor volledig dove mensen om weer iets te horen.