Binnenland

Bonusquote – Utrechtse aanslagpleger Gökmen Tanis was ene keer vrome moslim, andere keer doorgesnoven instabiele gek

18-03-2019 21:14

Lees ook – Aanslag Utrecht: Hoofdverdachte Gökmen Tanis opgepakt

De Utrechtse redactie van het AD wist maandag al snel na de aanslag op een tram een uitgebreid profiel van hoofdverdachte Gökmen Tanis te maken. Wat blijkt: Tanis was het ene moment ‘een vrome moslim’, het volgende ‘een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als vanochtend had kunnen verwachten’. Plus: een van zijn broers zou bekend zijn bij inlichtingendienst AIVD.

“Een bekende zegt dat Tanis vooral bekend staat als mentaal instabiel. ‘Er waren periodes dat hij zich als een hele vrome moslim gedroeg. Dan liet hij zijn baard staan en droeg hij lange gewaden. Hij ging dan anderen terecht wijzen als ze in zijn ogen niet vroom genoeg gedrag vertoonden.’ Maar een dag later zou dat al weer anders zijn. ‘Had hij je eerst terecht gewezen, stond hij een dag later totaal dronken op straat. Dan had hij uren gezopen en drugs gebruikt.’ Hij zou zich dan agressief opstellen en voor niets of niemand ontzag tonen.”

En:

“Een van zijn broers is bij inlichtingendienst AIVD bekend vanwege zijn extreme gedachtegoed. Mogelijk is dit voor de autoriteiten de reden om aan terroristische aanslag te denken.”

Plus:

“Als hij doorgesnoven was, dan was hij tot alles in staat. Hij is in een totale idiote bui in 2007 al eens uit een flatgebouw gesprongen. Van drie hoog, nota bene. Echt, hij kon het verkeerd in zijn kop krijgen. Daarom ben ik niet verbaasd dat juist deze figuur dit op zijn geweten heeft.”