Binnenland

Aanslagpleger Utrecht Gökmen Tanis was sinds begin maart op vrije voeten

19-03-2019 15:32

Gökmen Tanis (Screenshot politie)

De van de schietpartij in Utrecht verdachte Gökmen Tanis was nog niet zo lang op vrije voeten. Hij kwam per 1 maart uit de cel nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij zat toen – voor de tweede keer – vast wegens een verkrachtingszaak uit juli 2017, omdat hij de voorwaarden had overtreden. Dat meldden het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de rechtbank in Utrecht dinsdag in een overzicht.

Aanslag Utrecht – Aanslagpleger Gökmen Tanis werd gevonden omdat hij na schietpartij ging internetbankieren

Tijdens zijn voorlopige vrijheid beging de verdachte alweer enkele andere delicten, waarvoor hij begin deze maand bij de politierechter moest voorkomen. Enkele dagen na zijn vrijlating werd hij – op 4 én 5 maart – nog veroordeeld voor een winkeldiefstal en een woninginbraak in 2018. Deze straffen waren nog niet onherroepelijk.

Tanis had in 2017 ook al een maand in voorarrest gezeten vanwege de verkrachtingszaak, maar mocht onder voorwaarden de cel verlaten. Hij moest onder meer meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapport van de reclassering. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

Lees ook – ‘Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief’

Op 22 januari vroeg Tanis schorsing aan van dit voorarrest maar de rechtbank in Utrecht wees die af. De verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan. Hij verklaarde op 27 februari op de zitting uitdrukkelijk dat hij toch wilde meewerken aan de voorwaarden. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloot daarop per 1 maart het voorarrest alsnog te schorsen, opnieuw onder voorwaarden. Het Openbaar Ministerie (OM) had zich daar niet tegen verzet. De inhoudelijke behandeling van de verkrachtingszaak is gepland op 15 juli bij de rechtbank in Utrecht.

Tanis is in 2014 ook vervolgd voor een poging tot doodslag in 2013. De rechtbank sprak hem daarvan echter vrij, maar veroordeelde hem wel voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Hij kreeg 150 dagen celstraf opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.

ANP/TPO