Binnenland

Bosnisch-Servische ex-leider Radovan Karadzic krijgt van Joegoslavië-Tribunaal alsnog levenslang

20-03-2019 15:03

De Bosnisch-Servische ex-leider Radovan Karadzic krijgt van het Joegoslavië-Tribunaal alsnog levenslang. Hij kreeg in 2016 veertig jaar gevangenisstraf wegens misdaden begaan in de afscheidingsoorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995). Zowel zijn advocaten als zijn aanklagers zijn destijds in hoger beroep gegaan.

De nu 73-jarige Karadzic is vooral veroordeeld wegens zijn verantwoordelijkheid voor massamoorden rond Srebrenica, waar duizenden moslims zijn vermoord door Bosnisch Servische strijdkrachten en milities. Het tribunaal betitelde dat als ‘volkerenmoord’. Hij is ook veroordeeld wegens zijn rol bij de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en wegens etnische zuiveringen. Het gaat om misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Karadzic was dertien jaar lang voortvluchtig en werd in de zomer van 2008 pas opgepakt. Serviërs in Bosnië wilden destijds bij Servië of Joegoslavië blijven, maar met westerse steun werd Bosnië onafhankelijk. Onder Serviërs in dat verscheurde land wordt Karadzic vaak nog steeds als een oorlogsheld gezien, onder Bosnische moslims als een oorlogsmisdadiger.

ANP/TPO