Doneer aan TPO
 

Bosnisch-Servische ex-leider Radovan Karadzic krijgt van Joegoslavië-Tribunaal alsnog levenslang

Kreeg in 2016 40 jaar en ging in hoger beroep

Door: , 15:03, 20 maart 2019
Radovan Karadzic. Peter Dejong / POOL / AFP

Kreeg in 2016 40 jaar en ging in hoger beroep

De Bosnisch-Servische ex-leider Radovan Karadzic krijgt van het Joegoslavië-Tribunaal alsnog levenslang. Hij kreeg in 2016 veertig jaar gevangenisstraf wegens misdaden begaan in de afscheidingsoorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995). Zowel zijn advocaten als zijn aanklagers zijn destijds in hoger beroep gegaan.

De nu 73-jarige Karadzic is vooral veroordeeld wegens zijn verantwoordelijkheid voor massamoorden rond Srebrenica, waar duizenden moslims zijn vermoord door Bosnisch Servische strijdkrachten en milities. Het tribunaal betitelde dat als ‘volkerenmoord’. Hij is ook veroordeeld wegens zijn rol bij de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en wegens etnische zuiveringen. Het gaat om misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Karadzic was dertien jaar lang voortvluchtig en werd in de zomer van 2008 pas opgepakt. Serviërs in Bosnië wilden destijds bij Servië of Joegoslavië blijven, maar met westerse steun werd Bosnië onafhankelijk. Onder Serviërs in dat verscheurde land wordt Karadzic vaak nog steeds als een oorlogsheld gezien, onder Bosnische moslims als een oorlogsmisdadiger.

ANP/TPO

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace