Politiek

Here we go: Europarlement eist excuses van lidstaten ‘voor misdaden tijdens koloniale periode’

26-03-2019 16:35

Europarlementariërs.

Het Europees Parlement vindt dat EU-landen veel meer moeten doen om het ,,structurele racisme’’ tegen mensen van Afrikaanse afkomst in Europa tegen te gaan. De lidstaten moeten ook stoppen met ,,etnisch profileren” bij migratie en misdaad- en terrorismebestrijding.

Daarnaast moet er volgens de parlementariërs een einde komen aan het mishandelen van aangehouden Afrikanen door de politie. Het parlement heeft daar dinsdag toe opgeroepen, met 535 tegen 80 stemmen, zonder specifiek landen te noemen.

De afgevaardigden vinden verder dat EU-landen excuses moeten aanbieden voor misdaden tegen de mensheid gedurende de koloniale periode. Kunst die destijds is gestolen, moet worden teruggegeven.

In de EU wonen zo’n 15 miljoen mensen van Afrikaanse komaf. Zij hebben volgens het parlement te maken met voortdurende discriminatie op het vlak van onderwijs, huisvesting, werk en zorg. Bovendien zouden ze steeds vaker worden aangevallen vanwege haat tegen Afrikanen. De EU-landen en -instellingen moeten hier een strategie tegen ontwikkelen, aldus het parlement.

Anp

Het EU-parlement kwam eerder dinsdag in opspraak omdat het in meerderheid wetten heeft aangenomen die het vrije en open internet in de EU voorgoed zullen slopen en de weg vrijmaken voor censuur.

De EU is onder andere bekend van het kapotmaken van levens van vele duizenden Franse boeren, het slopen van Nederlandse pulsvisbedrijven, het introduceren van zinloze en hinderlijke cookiewalls op internet, het doordrukken van onwerkbare bijna dictatoriale privacywetgeving, het wagenwijd openzetten van binnengrenzen voor iedereen inclusief criminelen en misdadigers en het voortdurend doordrammen over het opnemen van vluchtelingen en asielzoekers in Europa.

Hierdoor stemmen steeds meer burgers op een populistische partij en wordt de haat tegen de EU groter en groter, met Brexit nog maar als topje van de ijsberg.

TPO