Politiek

Attje Kuiken (PvdA): Reeks fouten en blunders in zaak Michael Panhuis leidt tot aan het ministerie van Justitie

28-03-2019 12:13

In politiek Den Haag wordt verbolgen gereageerd op de gang van zaken rond Michael Panhuis, de moordenaar van Anne Faber. Oppositiepartij PvdA wil een debat over de aanhoudende problemen rondom zedendelinquenten en tbs, nu blijkt dat er van alles mis is gegaan rond de behandeling van Panhuis. Volgens de partij is er brede steun voor het voorstel. Zo heeft regeringspartij VVD nog veel vragen aan verantwoordelijk minister Sander Dekker.

Lees ook – Dossier Michael Panhuis; het Monster van Den Dolder

“Dat je kind iets overkomt is al de grootste angst van iedere ouder, maar dat dit misdrijf voorkomen had kunnen – of zelf moeten – worden maakt het verlies onverteerbaar”, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze spreekt over een lange reeks fouten en blunders tot aan het ministerie toe, die tot het drama hebben geleid.

“Een verkrachter die zelf essentiële informatie achter kon houden, geen kennis over hoe je omgaat met gevaarlijke zedendelinquenten, onvoldoende aandacht voor de veiligheid van de samenleving: het is onacceptabel dat dat kan. Het is klaar met de excuses, er moeten nu echt verbeteringen volgen.”

Volgens de VVD ‘wordt pijnlijk duidelijk dat de balans in onze strafrechtketen veel te ver is doorgeslagen naar zorg voor de crimineel in plaats van veiligheid van de samenleving’. De liberalen vinden die veiligheid belangrijker dan het belang en de privacy van een gedetineerde, stelt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. “Wie een dergelijk misdrijf pleegt verspeelt zijn recht op vrijheid. Het is goed dat minister Dekker een pakket aan maatregelen treft om die verstoorde balans te herstellen.”

SP-Kamerlid Michiel van Nispen vindt het ‘onbegrijpelijk dat een verkrachter zo snel al zo veel vrijheden kreeg zonder inschatting van de risico’s’. Volgens hem is de veiligheid van de samenleving niet voorop gesteld. “We weten dat bezuinigingen in de publieke sector hebben geleid tot personeelstekorten en onveilige situaties in de klinieken. In hoeverre heeft dat bijgedragen aan deze tragedie?”

ANP