Opinie

Dit zijn de gruwelijke gevolgen van door EU-parlement aangenomen online-copyrightrechten

29-03-2019 16:43

“De maatregel geeft alle macht aan muziekmaatschappijen.

Waar de grens ligt, is onduidelijk. Parodieën, ‘memes’ en recensies van muziek, films of games zouden gevrijwaard zijn van ingrepen. Maar wie bepaalt wat een parodie of recensie is en wat een kopie?

De grote webbedrijven zullen onbekende muziek, waarvan de rechten onduidelijk zijn, liever weren, om niet het risico te lopen alsnog met claims om de oren te worden geslagen.

Veel kleinere sites zullen in de problemen komen doordat ze geen geld genoeg hebben voor dure filtersoftware

De nieuwe regels zijn vooral een beloning voor die muziek- en filmindustrie, die miljarden opstrijkt met de handel en het uitbaten van die rechten, waarvan de oorspronkelijke artiest of schrijver slechts een fractie overhoudt.

Europa heeft nu simpelweg internetmultinationals als Google, Facebook of Spotify ondergeschikt gemaakt aan de belangen van een andere groep multinationals: de muziek-, film-, en auteursrechtenindustrie.

Grote bedrijven kunnen straks bepalen welke informatie we te zien, te horen of te lezen krijgen op internet.”

Kortom: byebye vrij internet. Byebye gratis Youtube. Byebye Google Nieuws. Daag Twitter, daag Facebook! Mede dankzij uitsluitend (maar unaniem) het Nederlandse CDA kreeg het EU-parlement een meerderheid om Artikel 11 en Artikel 13 in te kunnen voeren.

Dankzij deze EU-brede wetten is het internet straks net zo vrij en net zo nuttig als dat het internet al was vóór de uitvinding van het internet. En hebben de muziek-, film-, en auteursrechtenindustrie straks weer gewoon het monopolie op entertainment, informatie en hebben publieke omroepen en kranten straks gewoon weer het monopolie op nieuws.

Precies waar ze al naar verlangen sinds de uitvinding van het internet.

In de VS is het ze niet gelukt de online macht te grijpen, daar kennen ze gewoon informatievrijheid en een grondwet die wordt nageleefd, daar wél, maar in de burgeronderdrukkende en vrijheidshatende dictatuur die EU heet was het, uiteraard, geen enkel probleem de online vrijheid van informatie vakkundig te slopen. Met dank aan systeemmedia en overige msm die al die tijd niets hebben gezegd en de eurocraten geen strobreed in de weg hebben gelegd.

En dat terwijl de EU altijd zo hoog opgeeft over de Europese ‘netneutraliteit’, die in de VS niet meer bestaat. De internetinfrastructuur is in de VS misschien niet meer neutraal, het is er in elk geval vrij van censuur en wordt niet bestuurd door de entertainmentindustrie. Dat kun je van het internet, in die Nobelprijs voor de Vrede winnende ‘vrije en democratische’ EU, niet langer zeggen.

Onthoud u wel even de naam CDA als belangrijkste sloper van uw internetvrijheid als u straks gaat stemmen bij de Europese verkiezingen?

Wij herhalen: HET CDA IS DE ENIGE NEDERLANDSE PARTIJ DIE VOOR ARTIKEL 11 EN 13 HEEFT GESTEMD!

Quotes uit Het Parool, alleen toegankelijk via Blendle.