Binnenland

Radicale moslims collecteren in Amsterdam Oost voor IS-leden

01-04-2019 12:01

Veroordeelde terroristische leden van de Hofstadgroep Bilal L. en Samir A. houden inzamelingen voor IS-terroristen die in Syrië vast zitten, schrijft de Volkskrant. Zij doen dit in appgroepen en op straat in Amsterdam-Oost.

De krant beschrijft de inzamelingspraktijken van de twee radicalen als volgt:

Op straat spreken ze jongens aan op hun mate van religiositeit, zo vertelt een jongen die de Volkskrant heeft gesproken. L. en A. zouden hem hebben verteld over de ellendige toestand in de Koerdische vluchtelingenkampen. Het zou hun islamitische plicht zijn om de Nederlandse vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen. Ook vertellen de twee volgens de bron dat het hun al gelukt zou zijn om een aantal vrouwen naar Idlib te smokkelen. Al langer zouden IS-leden gebruik maken van de smokkelroute naar die stad, waar ze in relatieve veiligheid kunnen leven of die als tussenstop dient voor de reis naar Turkije.

De jongen krijgt het verzoek ook te helpen, Samir en Bilal zouden het geld via een ondergronds netwerk bij smokkelaars in Syrië kunnen krijgen. De bron voelt zich klemgezet door de twee, vertelt hij. Hij kent hun reputatie als veroordeelde ex-terroristen.

Na hun veroordeling werden L. en A. in de gaten gehouden. Bilal L. werd door de gemeente Amsterdam zelfs op de loonlijst gezet als ‘jongerenwerker’, maar dat hield op toen hij verdacht werd van ronselpraktijken.

Tegenover de Volkskrant laten de twee weten de inzameling te houden ‘voor de kinderen’ die ‘elk moment kunnen overlijden.’