Politiek

DENK: Beter dat Sander Dekker aftreedt #AnneFaber

03-04-2019 12:23

DENK wil dat minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) opstapt. Dat zei Farid Azarkan woensdag tijdens het debat over de verkrachter en moordenaar van Anne Faber, Michael Panhuis. Volgens Azarkan heeft het kabinet ‘Russische roulette’ met de samenleving gespeeld.

Lees ook – Nog meer gedetineerden veroordeeld voor ernstig gewelds- of zedenmisdrijf waren op vrije voeten

Anne Faber werd in 2017 verkracht en vermoord. Michael Panhuis is hiervoor veroordeeld tot een langdurige celstraf, het hoger beroep loopt nog.

Panhuis pleegde zijn daad nadat hij was overgeplaatst naar een forensische kliniek, waar hij veel vrijheden kreeg. In de kliniek was niet bekend dat hij al eerder veroordeeld was voor zedenmisdrijven. Panhuis had die informatieoverdracht weten te voorkomen met een beroep op privacy.

De gebeurtenissen vonden plaats kort voor het aantreden van Dekker. Toen vorige week via rapporten van onder meer de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) bekend werden, trok de minister onmiddellijk de vrijheden van een aantal gevangenen in. In eerste instantie had hij het over 21 gedetineerden, maar vlak voor het debat schreef hij aan de Kamer dat het er 24 waren. Deze drie gedetineerden, die ‘abusievelijk’ niet eerder werden gemeld, zijn zelfs teruggehaald naar de gevangenis. De Kamer wil ook hierover opheldering.

Lees ook – Dossier Michael Panhuis; het Monster van Den Dolder