Doneer aan TPO
 

Nóg meer kosten voor ‘klimaat’: gasmeter laten afsluiten en verwijderen kost honderden euro’s

Voor een gewoon laagbouwhuis kost dit minimaal 407,77 euro, bij een flatje kost dit minimaal 92,29 euro

Door: , 16:27, 06 april 2019
Kost wat, heb je ook wat.

Voor een gewoon laagbouwhuis kost dit minimaal 407,77 euro, bij een flatje kost dit minimaal 92,29 euro

PERSBERICHT

Consumenten die van het gas afwillen moeten honderden euro’s betalen om hun gasmeter te laten afsluiten en verwijderen. Dat meldt het consumentenprogramma Radar (NPO) op NPO Staatsradio 1 naar aanleiding van eigen onderzoek. Tussen de duurste en goedkoopste netbeheerder zit maar liefst 363 euro verschil.

Voor een gewoon laagbouwhuis is Stedin het duurst met 771,20 euro. Rendo is het goedkoopst en rekent 407,77 euro. Rendo zegt daarover wel dat het een gemiddeld tarief is. Enexis rekent 732,05 euro, Liander 687 euro, Enduris 655,50 euro en Coteq 594,81 euro. Westland Infra zegt dat consumenten een offerte moeten aanvragen, maar bij een laagbouwhuis wordt gemiddeld 600 euro berekend. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste netbeheerder is 363,43 euro.

Voor hoogbouw zijn de kosten lager. Zo rekent Stedin 92,29 euro en is Rendo het duurst met 407,77 euro. Liander vraagt 366,12 euro, Enduris 266,20 euro en Coteq 244,36 euro. Westland Infra zegt geen hoogbouwwoningen te beheren.

Consumenten kunnen hun netbeheerder niet kiezen wat nadelig is voor mensen die een ‘dure’ netbeheerder hebben. Netbeheerders moeten volgens de Autoriteit Consument en Markt de werkelijke kosten rekenen, maar of de gerekende bedragen de werkelijke kosten zijn, is voor consumenten moeilijk te achterhalen. Daarnaast tonen niet alle netbeheerders de kosten op hun website of zijn deze moeilijk te vinden.

Netbeheer Nederland zegt dat de prijsverschillen ontstaan, omdat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden. “Sommige netbeheerders beheren veel stedelijk gebied, anderen meer landelijk gebied.” Ook kunnen verschillen ontstaan doordat de ene netbeheerder de werkzaamheden uitbesteedt en de ander ze zelf uitvoert.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee vindt dat de afsluitkosten te hoog zijn en recent flink gestegen zijn. Hij diende eerder een motie in waarbij de kosten 50/50 worden verdeeld tussen de netbeheerder en huiseigenaar. De motie is in maart aangenomen. “Er moet meer gedaan worden om afsluiting zo goedkoop mogelijk te maken.”

Netbeheer Nederland adviseert consumenten om bij hun netbeheerder inzicht te vragen in de rekening. “Daarin zal de netbeheerder moeten aangeven wat de materiaalkosten, kosten voor mankracht en kosten van overheidswege zijn.”

/PERSBERICHT

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace