Ronald van Raak – Hoofdredacteur de Volkskrant neemt afstand van de Volkskrant

07-04-2019 14:49

Beste Philippe,

De krant pakte flink uit afgelopen dinsdag, met een groot verhaal hoe het ministerie van Veiligheid en Justitie het ministerie van Justitie en Veiligheid werd. En waarom dat 20 maanden duurde en 2 miljoen euro kostte. Dat nieuws werd door veel andere media overgenomen, zeker nadat ik in de Tweede Kamer tijdens het Vragenuurtje de minister om opheldering had gevraagd. Dus ik dacht, jij zult als hoofdredacteur wel in je nopjes zijn, maar dat is niet het geval. In een column in de Volkskrant schrijf je dat je het juist erg vindt dat Ronald van Raak van de SP hier Kamervragen over heeft gesteld. Je beroept je daarbij op twee stagiaires, die jou meesmuilend zouden hebben medegedeeld dat ik ‘kampioen Kamervragen’ zou zijn. ‘Arme Ronald’, zo besluit je jouw column.

Het klopt dat journalisten van de Volkskrant vaak bij Kamerleden bedelen om Kamervragen, omdat hun nieuws dan ‘urgenter’ wordt en de kans groter is dat jij hun artikel plaatst. Het klopt ook dat Kamerleden over elk onderwerp schriftelijke Kamervragen kunnen stellen. Maar het vreemde is dat ik over jullie artikel helemaal niet zulke Kamervragen heb gesteld! Wel heb ik het onderwerp aangemeld voor het wekelijkse Vragenuurtje. Tientallen Kamerleden melden hier elke week onderwerpen voor aan, waarna er vier worden uitgekozen. Beste Philippe, jij bent toch geen stagiair meer? Vóór je hoofdredacteur werd ben je zelfs jarenlang politiek verslaggever geweest in Den Haag. Ik mag toch hopen dat jij ondertussen dit soort basale kennis van de Tweede Kamer hebt.

Je column roept sowieso vragen op. Je schrijft uitgebreid over een redactievergadering waarin besloten werd of dit nieuws op de voorpagina moest komen. Jij zou dat waarschijnlijk wél besloten hebben, maar jij was bij die vergadering niet aanwezig. Nu schrijf je dat je terugkijkend toch blij bent dat dit nieuws de voorpagina níet heeft gehaald. De reden is dat Ronald van Raak van de SP hier aandacht aan heeft besteed. Maar dat is toch vreemd? Arme Philippe, kom op! Wees eens wat trotser op de Volkskrant! Elk artikel dat zo prominent wordt gebracht verdient het om aandacht te krijgen, ook al is dat van Ronald van Raak van de SP! Ik hoop dat die stagiaires bij de krant ooit ruimdenkende journalisten worden en dat jij hen beter uitlegt hoe de Tweede Kamer werkt.

Met vriendelijke groet,

Ronald van Raak