Politiek

Bonusquote – Kees van der Staaij (SGP) hekelt eurofielen van CDA en VVD

09-04-2019 16:48

Het wordt niet moeilijker om nieuwe EU-verdragen door het parlement te loodsen. De kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer blijft genoeg om zo’n verdrag goed te keuren. De LPF stelde in 2006 voor voortaan de steun van een tweederde-meerderheid in beide Kamers te vragen voor een EU-verdrag kon worden ingevoerd of gewijzigd. Zo wilde zij de overdracht van bevoegdheden van Den Haag aan Brussel remmen en het parlement meer kans geven bijvoorbeeld de toetreding van een nieuwe EU-lidstaat te dwarsbomen.

De partij van wijlen Pim Fortuyn kreeg de Tweede Kamer aan zijn kant, maar de Eerste Kamer draalde en draalde en keerde zich dinsdag uiteindelijk tegen de grondwetswijziging. De VVD, die het plan in 2006 nog steunde, stemde in de senaat tegen.

Omdat de LPF al lang van het Binnenhof is verdwenen, nam SGP-leider Kees van der Staaij het wetsvoorstel onder zijn hoede. Hij is weinig geamuseerd over de uitslag blijkt uit een SGP-perscommuniqué:

Wel mooie woorden, maar als het erop aankomt geen daden. Je ziet weer hoe om politieke redenen een streep door dit voorstel wordt gezet. De angst van partijen als CDA en VVD is dat Europa op slot gaat. Als het puntje bij paaltje komt, gaat Europa voor alles. Het is goed als kiezers dat beseffen als ze op 23 mei weer kunnen kiezen voor het Europese Parlement.”

Waarvan akte.