Politiek

Universitair docent die Thierry Baudet bedreigde mag blijven

09-04-2019 14:04

De docent van de Universiteit Utrecht Corné Hanssen die de tekst ’Volkert waar ben je’ op Facebook plaatste als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet hoeft niet weg. Hij krijgt een ‘voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar’, meldt de Telegraaf dinsdag.

Lees ook – Ferd Grapperhaus veroordeelt bedreiging Thierry Baudet door universitair docent

Op de website van de universiteit valt te lezen: “De opmerking is volgens het bestuur verwerpelijk en onacceptabel. Onvoorwaardelijk strafontslag van de medewerker vindt de universiteit echter niet aan de orde. Hierbij speelt een rol dat de universiteit geloofwaardig acht dat de docent zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft, en dat de docent spijt heeft betuigd.”

De universiteit vindt voorwaardelijk strafontslag ‘een proportionele maatregel’:

“Dit gaat verder dan een berisping en houdt in dat strafontslag wordt opgelegd, maar nog niet wordt uitgevoerd. De medewerker krijgt dus nog een nieuwe kans. Er geldt een proeftijd van twee jaar.”

De universiteit vindt het naar eigen zeggen belangrijk transparant te zijn over de besluitvorming en het oordeel in deze zaak. De medewerker heeft hiervoor toestemming gegeven. De universiteit hecht er ook aan te melden dat niet alleen de opmerking van de docent schokkend was, ‘maar dat dit ook geldt voor de toon van een aantal van de reacties die erop volgden’.

De nabestaanden van de vermoorde politicus Pim Fortuyn waren zwaar aangedaan door het incident. De familie kondigde aan een klacht in te dienen bij het universiteitsbestuur en overwoog ook juridische stappen.