Politiek

Forum voor Democratie nog steeds in beeld voor coalitie in Zeeland

12-04-2019 17:07

De vlag van Zeeland. ANP JERRY LAMPEN

In Zeeland is de informateur klaar met zijn werk. Het advies daar is om een coalitie te vormen van CDA, SGP, FvD, VVD en de PvdA. Om dat voor elkaar te krijgen, volgt eerst een tussenstap. Een pre-formateur gaat kijken waarover de vijf partijen het eens kunnen worden en wie in het provinciebestuur zouden moeten komen. Als dat klaar is, kan een formateur aan de slag om de vorming van het provinciebestuur af te ronden.

Lees ook – Forum voor Democratie niet in coalitie Fryslân

Forum voor Democratie blijft zeer waarschijnlijk buiten het nieuwe provinciebestuur van Gelderland. Er zou een brede coalitie moeten komen van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Dat staat in het advies dat informateur Mark Boumans vrijdagmiddag heeft gepresenteerd.

De zes partijen bezetten samen 33 zetels in Provinciale Staten. Forum voor Democratie, dat samen met de VVD de grootste Gelderse partij is met elk acht zetels, is afgevallen omdat er een te groot verschil van inzicht is met de andere partijen op met name het gebied van de energietransitie, aldus Boumans.

GroenLinks, dat na de afgelopen verkiezingen in Gelderland groeide van drie naar zes zetels, zou wel in de coalitie komen. D66 verloor drie zetels en verdwijnt uit het dagelijks provinciebestuur.

In Noord-Holland, Utrecht, Friesland en Groningen lijkt FvD eveneens buiten de coalitie te blijven.

ANP