Achtergrond

Matthijs van Nieuwkerk leest op NPO aantoonbaar nepgedicht van Adolf Hitler voor

14-04-2019 22:55

Matthijs van Nieuwkerk in De Klas (Screenshot NPO)

Er is een programma van de NTR dat heet De Klas. In deze show krijgt een groep leerlingen een bijzondere les van een ongewone leerkracht (Lees: een BN’er). Zondagavond was de beurt aan BNNVARA-icoon Matthijs van Nieuwkerk. Aan het eind van de aflevering leest hij een gevoelig gedichtje voor van een zoon over zijn moeder. Om daarna een bommetje in het klaslokaal te laten vallen: het gedicht is van Adolf Hitler. Maar dat is totaalonzin.

Collega Bart FM Droog – die samen met TPO een permanent onderzoek naar valse Hitler-schilderijen doet –  stuurde gelijk een app: “Zoveelste keer dat de NPO dit nepgedicht opvoert!”

Droog toonde enkele jaren terug namelijk al aan dat het gedicht van de Duitse dichter Georg Runsky is. Maar sinds publicist Paul Damen het opnam in zijn bundel Bloemen van het kwaad, gedichten van dictators, het toeschreef aan Adolf Hitler en Hugo Borst het voorlas in Van Nieuwkerk’s eigen De Wereld Draait Door, is het overduidelijk een hardnekkig eigen leven gaan leiden.

Terwijl de inmiddels overleden dichter Menno Wigman na de onthulling van Droog zijn essay over het gedicht in Trouw twee jaar geleden al terugtrok.

Het kan verkeren.