Doneer aan TPO
 

Matthijs van Nieuwkerk leest op NPO aantoonbaar nepgedicht van Adolf Hitler voor

Hardnekkige onzin blijft dankzij NPO eigen leven leiden

Door: , 22:55, 14 april 2019
Matthijs van Nieuwkerk in De Klas (Screenshot NPO)

Hardnekkige onzin blijft dankzij NPO eigen leven leiden

Er is een programma van de NTR dat heet De Klas. In deze show krijgt een groep leerlingen een bijzondere les van een ongewone leerkracht (Lees: een BN’er). Zondagavond was de beurt aan BNNVARA-icoon Matthijs van Nieuwkerk. Aan het eind van de aflevering leest hij een gevoelig gedichtje voor van een zoon over zijn moeder. Om daarna een bommetje in het klaslokaal te laten vallen: het gedicht is van Adolf Hitler. Maar dat is totaalonzin.

Collega Bart FM Droog – die samen met TPO een permanent onderzoek naar valse Hitler-schilderijen doet –  stuurde gelijk een app: “Zoveelste keer dat de NPO dit nepgedicht opvoert!”

Droog toonde enkele jaren terug namelijk al aan dat het gedicht van de Duitse dichter Georg Runsky is. Maar sinds publicist Paul Damen het opnam in zijn bundel Bloemen van het kwaad, gedichten van dictators, het toeschreef aan Adolf Hitler en Hugo Borst het voorlas in Van Nieuwkerk’s eigen De Wereld Draait Door, is het overduidelijk een hardnekkig eigen leven gaan leiden.

Terwijl de inmiddels overleden dichter Menno Wigman na de onthulling van Droog zijn essay over het gedicht in Trouw twee jaar geleden al terugtrok.

Het kan verkeren.

 
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace