Doneer aan TPO
 

Zeer grote brand in Parijse Notre-Dame, deel ingestort

Waarschijnlijk ontstaan bij renovatiewerkzaamheden

Door: , 20:03, 15 april 2019
ANP/AFP/Geoffroy van der Hasselt

Waarschijnlijk ontstaan bij renovatiewerkzaamheden

In de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame is brand uitgebroken. De vlammen slaan uit het dak van de historische kerk, die jaarlijks door miljoenen mensen wordt bezocht. Ook is sprake van veel rookontwikkeling. Burgemeester Anne Hidalgo spreekt in een tweet over een ‘verschrikkelijke brand’. Het dak en de spits op het middenschip zouden al zijn iongestort.

Brandweerwagens scheuren door de binnenstad van Parijs richting de brand op het Île de la Cité, een eiland in de Seine. De politie roept mensen op het gebied te mijden en plaats te maken voor de hulpdiensten. Volgens de eerste berichten kan het vuur zijn ontstaan bij renovatiewerkzaamheden. Te zien is dat vlammen uit het dak van de gotische kerk slaan in een deel dat in de steigers staat.

De Franse president Macron heeft vanwege de brand een geplande toespraak afgeblazen. Hulpdiensten zouden inmiddels zo veel mogelijk kunstwerken uit de kerk in veiligheid proberen te brengen. Zestien kostbare koperen beelden die rond de nu ingestorte spits stonden zijn toevallig afgelopen week al verwijderd vanwege de werkzaamheden.

De brand in de Notre-Dame greep snel om zich heen. Dat vertelt een Nederlandse getuige (37) die meekijkt vanaf een uitzichtpunt bij de Sacré-Cœur, op enkele kilometers van de kathedraal. “Zelfs op deze afstand kon je het horen. Toen het dak instortte.” De Nederlander stond al op het uitkijkpunt toen de brand uitbrak. “Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam”, vertelt de man. Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. “Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel”, schetst hij de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement spreekt de brandweer moed in. De Italiaan noemt de kerk een symbool van Frankrijk waar Europeanen trots op zijn. De Europarlementariërs zijn momenteel in Straatsburg voor de laatste geplande zitting voor de verkiezingen in mei. Meerdere leden reageren bedroefd. “Gaat dit religieuze centrum verloren?”, vraagt Peter van Dalen (ChristenUnie) zich af.

(TPO/ANP)

 
 
 
 

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace