Binnenland

Vader van door Walter van Wijngaarden doodgereden Fleur Balkestein: ‘Uitspraak zwaar teleurstellend’

26-04-2019 15:30

Een Porsche 911. Met een soortgelijke typische proletenbak voor midlifecrisislijers werd Fleur Balkenstein kapotgereden. Foto: Pixabay.

De vader van de door onder invloed van alcohol extreem te hard rijdende Walter van Wijngaarden doodgereden Fleur Balkestein noemt de uitspraak van het Hooggerechtshof “zwaar teleurstellend”. Het hof noemde vrijdag ‘straatracen’ niet bewezen, ondanks de vele getuigen die vader en zoon Van Wijngaarden op zeer hoge snelheid bumper aan bumper hebben zien rijden, waardoor Van Wijngaarden niet kan worden veroordeeld voor het zwaarste verkeersdelict ‘roekeloos rijden’.

Walter van Wijngaarden krijgt daarom slechts drie jaar cel, zijn zoon Casper van Wijngaarden krijgt een klein taakstrafje van slechts 100 uur. Beiden zijn ook hun rijbewijs voor zeer beperkte tijd kwijt.

“Ten opzichte van Walter zou ik er nog enigszins mee kunnen leven, omdat dit het hoogst haalbare is voor wat hij gepleegd heeft. Met de taakstraf voor zijn zoon Casper kan ik dat helemaal niet”, laat de vader van Fleur Balkestein weten. Volgens hem hebben de advocaten getracht twijfel te zaaien over roekeloosheid en het medeplegen door Casper van Wijngaarden. “En dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Een eerdere advocaat van Walter van Wijngaarden probeerde destijds voor de rechtbank ook al twijfel te zaaien door de schuld in de schoenen van het slachtoffer te schuiven: zij zou niet goed hebben opgelet toen zij vanuit een zijweg kwam.

Omdat dit niets opleverde, maar eerder averechts leek te werken, nam Van Wijngaarden een nieuwe advocaat in de arm. Die hanteerde juist de strategie van ‘schuldbewustzijn tonen’ maar wel twijfel zaaien over de bewijsbaarheid van sommige details. Met resultaat.

De ouders van Fleur Balkestein hebben overigens levenslang zonder uitzicht op vervroegde vrijlating.

Anp/TPO

Lees ook: Slechts 3 jaar cel voor egoïstische proleet Walter van Wijngaarden die Fleur Balkestein doodreed.