Politiek Buitenland

Prognose: Spaanse PvdA wint verkiezingen, conservatieven tweede, rechts-realisten in parlement

28-04-2019 21:05

De PSOE van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez lijkt de grootste partij te zijn geworden bij de Spaanse parlementsverkiezingen. Volgens de exitpolls van GAD3, in samenwerking met de nationale (RTVE) en regionale (FORTA) radio en tv, krijgt de PSOE circa 28 procent van de stemmen. Dat is goed voor 116 tot 121 van de 350 zetels, maar volgens Spaanse media lang geen meerderheid.

De conservatieve Volkspartij (PP) volgt als tweede met bijna 18 procent. Het linkse Unidas Podemos, een mogelijke partner voor Sánchez, mag volgens de eerste peiling rekenen op 16 procent. Met de rechts-nationalistische nieuwkomer Vox, die mogelijk 12 procent haalt, komt er voor het eerst in veertig jaar een partij van deze signatuur in de volksvertegenwoordiging.

GAD3 zag direct nadat de stembussen waren gesloten ook geen meerderheid voor een rechts blok. Door de verdere versplintering wordt de vorming van een stabiele coalitieregering een lastig karwei. De opkomst was zondag hoog. Twee uur voor sluiting van de kieslokalen had meer dan 60 procent van de stemgerechtigde Spanjaarden zijn stem uitgebracht, 9,5 procent meer dan tezelfdertijd in 2016.

In het verleden bleken vroege voorspellingen door de verschillende methodes van peilen nogal eens af te wijken de werkelijke uitslag.

Anp