Regio

Directeur Westerbork over afgelasten wandeltocht: ‘Bedreigingen kwamen uit Joods extremistische hoek’

29-04-2019 16:43

De Nacht van de Vluchteling gaat dit jaar niet van start vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De organisatie van deze eenmalige editie van Hooghalen naar Groningen heeft de tocht afgelast wegens aanhoudende bedreigingen en intimidaties, meldden de organiserende partijen eerder maandag.

Bas Paternotte – Bizar, Nacht van de Vluchteling komt met editie Kamp Westerbork

De bedreigingen kwamen uit Joods extremistische hoek, zegt Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork tegen RTV Drenthe. “Via sociale media en de mail werd mij gezegd dat de deelnemers iets wordt aangedaan als de tocht door zou gaan. Zelf werd ik met de dood bedreigd”, zegt Mulder. “Ik kon een nekschot krijgen. Dat doet mij wel wat.”

Eddo Verdoner, voorzitter van Centraal Joods Overleg, spreekt zijn afkeur uit tegen de dreigementen. “Het is verschrikkelijk dat deze op een instantie worden afgevuurd die proberen te doen wat goed is. Het is een slechte zaak dat een debat in de openbare ruimte op deze manier beslecht wordt. Een dieptepunt.”

Wel geeft Verdoner aan Kamp Westerbork niet de meest geschikte startlocatie voor de Nacht van de Vluchteling te vinden. “Ik weet dat het kamp in Westerbork in 1939 werd gebouwd om Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen op te vangen. Maar daarna werd het een tussenstop naar het vernietigingskamp, een beeld dat vele nabestaanden vasthouden. Het was de weg naar de hel. Ik denk niet dat het verstandig is die twee thema’s aan elkaar te verbinden. Leed kun je niet vergelijken.”

ANP/TPO