Fatshaming – Vereniging Erepeleton Waalsdorp weigert wederom Bas Jongeneel omdat hij te dik is

03-05-2019 13:57

Dat Dodenherdenking steeds inclusiever, diverser en vul zelf maar aan qua modewoordjes wordt, hebben ze bij de Vereniging Erepeleton Waalsdorp geen boodschap aan. Dikke mannen zijn nicht erwünscht in de erewacht op de Waalsdorpervlakte.

Opnieuw is er ophef over de deelname van vrijwilliger Bas Jongeneel aan de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag zaterdag. Vorig jaar was er een hele ‘rel’: hij mocht niet in beeld komen omdat hij te dik was. Kort daarna leek alles uitgepraat, maar inmiddels is de zaak opnieuw geëscaleerd, vertelt hij aan Omroep West. Jongeneel is inmiddels zo boos dat hij opstapt, hoewel de voorzitter van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp wederom excuses heeft aangeboden.

Jongeneel was beloofd dat hij dit jaar wel bij het monument mocht staan. “Maar ik kreeg het programma voor dit jaar in handen en daarin stond dat ik belangstellenden mocht verwelkomen’, vertelt Jongeneel. ‘Dat betekent dat je voor de groep mag uitlopen, maar dat je dus niet vooraan mag staan.”

Voorzitter Vincent Gaal van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp erkent tegenover Omroep West dat er opnieuw iets fout is gegaan. “Ik was die belofte vergeten. Daardoor heeft hij een andere plek toegewezen gekregen, dat klopt. Ouderdom komt met gebreken”, zegt hij.

Maar na de jongste ontwikkelingen is het nu definitief klaar voor Jongeneel. “Ik vind het verschrikkelijk, maar ik stop ermee. En ik kom niet meer terug. Ook niet als de voorzitter opstapt.”