Media & TV

Maand van de ramadanjournalistiek gaat weer van start

06-05-2019 12:34

‘Voor meer dan een miljard moslims wereldwijd, onder wie ruim een half miljoen Nederlanders, begint maandag de ramadan.’ (ANP)

Dit betekent uiteraard weer veel overbodige en clichématige maar beslist geen objectieve, laat staan kritische,  ramadanjournalistiek in de Nederlandse main stream media. Vooral het overdadig uitleggen van wat ramadan betekent alsof het om een vreemde maar aandoenlijke exotische spirituele belevenis gaat die in Jip en Janneke-taal voor de christelijke en ongelovige Nederlander (allemaal imbeciel natuurlijk) uit de doeken moet worden gedaan zal de content van de main stream media gaan bepalen.

Hieronder een voorbeeld van het ANP-bericht over ‘de start van vastenmaand ramadan’, uitgegeven op dinsdag 6 mei:

Een maand lang mogen ze van het ochtendgloren tot in de avond niet eten, niet drinken, niet vrijen en niet roken. Ook mogen ze niet liegen en roddelen. Ze moeten juist extra aan liefdadigheid doen. De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Ramadan eindigt met het Suikerfeest op 5 juni. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.

Het vasten begint elke dag bij het ochtendgebed (fajr). Dat is rond 4.00 uur ‘s ochtends, vlak voordat de zon opkomt. Het vasten duurt tot het avondgebed (maghrib), grofweg tussen 21.30 en 22.00 uur. Daarna volgt de iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken.

De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, over een jaar of tien is de ramadan juist in de Nederlandse winter.

Anp

De main stream media van NPO en de main stream printmedia AD en Parool zijn jaarlijks de grooste verspreiders van ramadanjournalistiek. De islamofiele ‘gezinskrant’ AD heeft dit jaar zelfs een ‘verslaggever’ (kafir) die meedoet met de ramadan om uit te vinden hoe dat is (‘een mooie uitdaging’). Dit was voor het laatst origineel in 1997.

Het is nog niet bekend of ook in de Donald Duck rekening zal worden gehouden met de ramadan, maar aangezien er nu ook al bewust gehandicapten en lesbische stelletjes in Duckstad ‘wonen’ kan dat bijna niet missen. Anders zal het NOS Jeugdjournaal ongetwijfeld wel weer een (blank, ongelovig, autochtoon Nederlands) kindsoldaatje naar voren schuiven om dat alsnog de Donald Duck in te pushen.

TPO