Doneer aan TPO
 

Cartoonist Oppenheimer eist dat SP propagandavideo offline haalt wegens auteursrechtenschending

'Heel erg vreemd dat SP geen contact met me heeft opgenomen over gebruik tekening in spotje'

Door: , 13:29, 10 mei 2019
Screenshot Youtube/SP/Oppenheimer/Vissers.

'Heel erg vreemd dat SP geen contact met me heeft opgenomen over gebruik tekening in spotje'

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer eist dat de SP het veelbesproken campagnefilmpje met het karakter ‘Hans Brusselmans’ direct offline haalt. Oppenheimer bevestigde vrijdag een bericht daarover in Limburgse media.

In het SP-campagnefilmpje voor de Europese verkiezingen wordt ‘Hans Brusselmans’ opgevoerd die de burgers allerlei regels en maatregelen door de strot duwt. Ergens in het filmpje trekt hij de wc door. Het koord van de stortbak bestaat uit een trekpop van Mark Rutte. Deze trekpop is identiek aan een cartoon die Oppenheimer ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Het hoofd van Rutte is uit een spotprent van collega-cartoonist Mirjam Vissers geknipt.

De Limburgse cartoonist vindt het “heel erg vreemd” dat de SP geen contact met hem heeft opgenomen over het gebruik van de tekening in het spotje, dat de afgelopen dagen veel stof deed opwaaien. Hij wil ook dat de SP een rectificatie plaatst.

Oppenheimer wil met geen enkele politieke partij geassocieerd worden. ,,Ik ben journalist, ik ben onpartijdig. Ik teken over zowel Baudet als de SP. Maar door deze actie van de SP word ik weer overspoeld door berichtjes van mensen die mij als ‘linkse rat’ wegzetten.”

De NVJ gaat de zaak namens Oppenheimer bij de SP aankaarten. De cartoonist sluit een gang naar de rechter niet uit als de partij de oproep negeert. “Het filmpje is nu 162.000 keer bekeken. Ik kan moeilijk al die mensen persoonlijk een disclaimer gaan sturen dat ik er niets mee te maken heb en mee wil hebben.”

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace