De Groene bewijst: Russische trollen hopeloos overschat #MH17

13-05-2019 15:52

Interpretatie van een trol op Twitter.

Artikel in De Groene maandag: ‘Nepnieuws uit Sint-Petersburg‘. Volgens het tijdschrift werden in de eerste twee dagen na het neerhalen van MH17 65.000 tweets verstuurd waarin Oekraïne de schuld krijgt. Verstuurd door medewerkers van de Russische trollenfabriek Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg. Het is in grote lijnen oud nieuws. NRC Handelsblad publiceerde 8 maanden geleden al dat IRA een dag na de aanslag ruim 57.500 tweets verstuurde. Het nieuws van De Groene is dus eigenlijk dat de Russen een dag later nog eens 7500 tweets hebben verstuurd om Kiev in een kwaad daglicht te stellen.

CDA-prominent PG Kroeger probeerde er op datzelfde Twitter maandagochtend gelijk een slaatje uit te slaan:

Ja, dat weten we nog. De burger Baudet verstuurde die brief met 24 andere ondertekenaars aan de Amerikaanse president op 24 november 2016. Het Kamerlid Baudet sprak op 21 mei 2018 uit dat het aansprakelijk stellen van Rusland een ‘terechte en logische stap’ is van het kabinet. En die brief zou hij nu niet meer versturen: “Als ik kijk naar onderzoeksresultaten van het JIT vorige week, dan komen die op mij grondig en plausibel over.”

Bovendien is de kans klein dat Baudet Trump vanwege die tweets uit juli 2014 een kleine 2,5 jaar later aanschreef. Al helemaal omdat het merendeel – schrijft De Groene zelf – geschreven is in het Russisch. Bedoeld voor Russische consumptie dus (Slechts vier waren in het Nederlands geschreven blijkt uit bovengenoemd onderzoek van NRC Handelsblad). In het artikel van De Groene vandaag wordt Nederland niets eens genoemd als doelwit van de trollenfabriek.

Of zoals iemand vanmorgen tijdens de dagelijkse digitale redactievergadering van TPO appte:

“Hee, iemand twittert in het Russisch dat MH17 de schuld is van Oekraïne, ik ben meteen om! – Helemaal Niemand Ooit -“

Enfin, 65.000 tweets in twee dagen dus. Met Russische hashtags als ‘Kiev heeft Boeing neergeschoten’ en ‘Kiev spreek de waarheid’. Gericht op een bevolking van 142 miljoen Russen. Conclusie: die Russische trollen slaan nog geen deuk in een pakje boter. In Nederland niet – moest minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66) twee jaar geleden al toegeven –  en dus ook niet in Rusland.

Of zoals De Groene schrijft:

“De hele operatie duurt minder dan 24 uur en eindigt op de ochtend van 19 juli 2014. Na die datum blijven de trollen wel schrijven over MH17, maar nooit meer met de intensiteit van de eerste dagen en zonder de hashtags.”

Om één en ander nog meer in perspectief te zetten: donderdag is de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Voorspelling: dat wordt een veelvoud van 65.000 tweets met de hashtag #TeamDuncan.