Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Cor en Don

14-05-2019 09:01

Beste Cor en Don,

Vanaf gisteren zijn wij officieel allemaal een beetje Ebru Umar.

Iedereen die bij Corendon een reis naar Turkije boekt en iets onaardigs over dictator Erdogan heeft gezegd op social media kan tijdens zijn verblijf in Turkije volgens de Turkse wetgeving vervolgd worden.

Dus wie ooit heeft geschreven dat dictator Erdogan een dictator is, of erger, kan zonder een fatsoenlijk proces zomaar niet in één van jullie spotgoedkope zonovergoten Turkse resorts belanden, maar in een koele kerker tussen de onderwijzers, de journalisten en de ambtenaren die eerder ten prooi vielen aan de toorn van de dictator.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk gisteren, aan de vooravond van het vakantieseizoen, het reisadvies voor Turkije aangescherpt. “De Turkse overheid kan u vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.”

Zelf doe ik dat trouwens al een tijdje, dat rekening houden met.

Niet door dictator Erdogan niet langer een dictator te noemen, waar het ministerie van Buitenlandse Zaken een beetje op zinspeelt.

Nee, ik ga gewoon niet meer naar Turkije.

Ik ben in het verleden meermaals in het land geweest, door de lucht met jullie en over de weg zelfs een keer met de auto. Maar nu ik er niet zeker van kan zijn of een of andere nationalistische dubbelpaspoorter me heeft ge-kuzu’t bij het Turkse consulaat omdat ik dictator Erdogan een dictator noemde, moet ik het zekere voor het onzekere nemen.

Ach, Portugal en de Canarische Eilanden hebben ook een zon.

Nou ken ik plenty Nederlanders die voor een reisje naar Turkije niet even kijken op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat ze denken dat Turkije een bevriende natie is. Dus die weten dan helemaal niet dat er een ‘aangescherpt reisadvies’ is.

Mijn vraag is nu: willen jullie in die paginagrote advertenties van Corendon in de Volkskrant voortaan even melden dat reizen naar Turkije link is voor mensen met een mening?

Dank!

JanD

PS. Ik heb ook een pestpokkehekel aan de Turkse Lira.