Binnenland

Extreemlinkse bezettingsterreur varkensstal, dit is Nederland dus nul straf

14-05-2019 10:12

Dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ hielden maandag in Boxtel een varkensfokkerij aan de Brede Heide bezet. Ze eisten dat de eigenaar hen in staat stelt de gewonde varkens mee te nemen om die dieren te verzorgen. De actievoerders waren niet van plan te vertrekken totdat hun eis wordt ingewilligd.

Volgens de woordvoerder van de actiegroep zijn veel dieren er slecht aan toe. “Er bevinden zich tientallen gewonde dieren binnen, waarvan vermoed wordt dat ze binnen een of enkele dagen komen te overlijden.” Volgens Meat the Victims is deze fokkerij willekeurig voor de actie uitgekozen.

Ongeveer honderd mensen hadden zich binnen verschanst en eenzelfde aantal stond buiten het gebouw. De activisten willen ook de media toegang geven tot het gebouw om “de maatschappij te confronteren met het leed” dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen.

De politie voerde onderhandelingen met de actievoerders en de eigenaar. “Alles is erop gericht om afspraken te maken met de dierenactivisten met als doel de bezetting op een rustige manier te stoppen,” meldt de politie.

Boeren zijn geweld en laster spuugzat

Veehouders zijn acties tegen hun bedrijven “meer dan zat”. In een reactie op de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel zegt voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO Nederland zo snel mogelijk in overleg te willen met de verantwoordelijke ministers. “Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurt.”

Calon spreekt van “jarenlange lastercampagnes” door extremistische dierenwelzijnsorganisaties tegen veehouders. “De acties polariseren en zijn erop gericht een hele beroepsgroep die we keihard nodig hebben in Nederland, zwart te maken.”

Dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ bezetten sinds het middaguur de varkensfokkerij. Om 22.00 begon de politie met de ontruiming van de stallen, rond 23.30 waren bijna alle demonstranten verwijderd. Volgens de politie zijn enkele tientallen van hen aangehouden. Het gaat om activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, aldus de politie.

Politiek boos op bezetters

Veel partijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de actievoerders die maandag enige tijd een stal van een varkenshouderij in Boxtel hebben bezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet in het dinsdagse vragenuur uitleggen wat hij tegen zulke bezettingen kan doen, vindt het CDA.

De tweede regeringspartij en coalitiepartner VVD willen op een later moment ook een uitgebreider debat over de acties van dierenrechtenactivisten. CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Madeleine van Toorenburg togen maandag zelf naar de Boxtelse boerderij “om de varkenshouder en z’n gezin te steunen”.

Kamerbreed hekelden partijen de actie tegen de varkenshouderij. Die “vrij kansloze actie” helpt “echt niet om tot een oplossing te komen”, zei fractievoorzitter van D66 Rob Jetten dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Hij vindt het goed dat de politie en het Openbaar Ministerie kijken of bezetters vervolgd kunnen worden.

Ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren namen afstand van de bezetting. “Wij vinden dat je je altijd netjes aan de wet moet houden. Ook de boeren. En ook de activisten”, zei de Europese lijsttrekker Anja Hazekamp van PvdD maandagavond.

(ANP)