Doneer aan TPO
 

Europees Hof: Turk mag toeslag niet meenemen naar Turkije

Turkse werknemers mogen niet gunstiger worden behandeld dan EU-burgers

Door: , 11:29, 15 mei 2019
Eurobankbiljetten en munten. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Turkse werknemers mogen niet gunstiger worden behandeld dan EU-burgers

De Nederlandse regeling waardoor Turken met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hun toeslag verliezen bij terugkeer naar hun vaderland is in overeenstemming met het Europees recht. Ook voor EU-burgers geldt dat zij alleen een aanvullende toeslag kunnen krijgen als ze in Nederland wonen.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat geoordeeld na vragen van de Centrale Raad van beroep over de associatieovereenkomst tussen Turkije en de EU uit 1963. Daarin staat dat de woonplaats niet relevant is bij bepaalde soorten socialezekerheidsuitkeringen aan Turkse werknemers. Maar het verdrag kent ook een bepaling dat Turkse werknemers ‘niet gunstiger’ mogen worden behandeld dan EU-burgers.

De zaak draait om een Turkse man die in Nederland in loondienst werkte en in 2008 een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering kreeg toegekend. Daarbovenop kreeg hij een toeslag zodat hij een minimuminkomen had. Toen hij in 2014 terugkeerde naar Turkije is de toeslag stopgezet, waarop hij naar de rechter stapte.

Het hof wijst erop dat de man ook in Nederland had kunnen blijven wonen. Dan had hij net als EU-burgers recht gehouden op de toeslag.

ANP

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace