Politiek

ICT bij overheid nog steeds een bende

15-05-2019 10:30

Veel ICT-projecten van het Rijk zijn ‘onnodig of onnodig groot’, kennis van zaken bij ministeries ontbreekt en te vaak worden ‘duurbetaalde externen’ ingehuurd om de boel vlot te trekken. Deze kritiek komt van het Bureau ICT-toetsing (Bit). Maar het is onzeker of dat bureau na volgend jaar nog bestaat, schrijft Trouw. Eerdere kritiek viel niet altijd goed en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil nog niet beslissen of hij het bureau laat voortbestaan.

In de jaarrapportage van het Bit over 2018 – die morgen in de Tweede Kamer wordt besproken – worden harde noten gekraakt over ICT-projecten bij de overheid. Het Bit ziet bijvoorbeeld geregeld dat bestaande IT-systemen worden vervangen terwijl een analyse van de problemen ontbreekt. “Dat kan leiden tot weinig gerichte investeringen. In sommige gevallen is niets doen een beter alternatief.”

Bij de rijksoverheid gaat enorm veel geld naar ICT. De kosten in 2017 bedroegen circa 3,3 miljard euro voor 125 lopende projecten. Het kan goedkoper, constateert het Bit.