Doneer aan TPO
 

Europese partijen harken buitenlandse donaties ondanks verbod

VVD, CDA, D66, FVD en de PvdA krijgen geld van onder meer techreuzen en tabaksindustrie

Door: , 10:08, 16 mei 2019
Eurobiljetten - AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

VVD, CDA, D66, FVD en de PvdA krijgen geld van onder meer techreuzen en tabaksindustrie

Europese partijen waar VVD, CDA, D66 en de PvdA deel van uitmaken, omzeilen het onlangs ingestelde verbod op buitenlandse donaties. Dat meldt Follow the Money. Sinds 2018 is het voor Europese partijen en hun denktanks verboden om geld aan te nemen dat afkomstig is van buiten de EU. Dit om buitenlandse inmenging in de Europese politiek te voorkomen.

Ook neemt ACRE, de rechtsconservatieve partij waarbij Forum voor Democratie (FVD) zich wil aansluiten, geld aan van de tabaksindustrie.

Amerikaanse multinationals met een kantoor in de EU, zoals techgigant Google, entertainmentbedrijf Walt Disney en telecomconcern AT&T, doneren vanaf adressen in de EU ongehinderd tienduizenden euro’s aan Europese partijen.

Nederlandse partijen maken zich op nationaal niveau juist hard voor het verder inperken van buitenlandse financieringsmogelijkheden. D66 neemt als enige van deze partijen expliciet afstand van de internationale bedrijfsdonaties.

(ANP)

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace