Binnenland

UvA krijgt geen Ombudsman, ook geen Ombudsvrouw, maar een Ombudspersoon

17-05-2019 21:18

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat leidinggevenden via verplichte training helpen de sociale veiligheid te vergroten en grensoverschrijdend (seksueel) gedrag op de universiteit aan te pakken. Dat staat in een interne nieuwsbrief. Op korte termijn wordt een ‘ombudspersoon’ aangesteld.

Een hoogleraar arbeidsrecht van de UvA (u mag niet weten wat zijn naam is) is november vorig jaar ontslagen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Afgelopen week meldde NRC Handelsblad dat hij relaties zou hebben gehad met meerdere collega’s en studenten, pornografische foto’ s en filmpjes rondstuurde en vrouwonvriendelijke opmerkingen maakte. De krant sprak ruim 35 bronnen en bestudeerde talloze documenten, mails en gespreksverslagen.

“In mei vorig jaar kwamen de eerste signalen over de hoogleraar binnen bij een decaan, daarna volgde een onafhankelijk onderzoek naar de man”, aldus een woordvoerster van de UvA. Hij nam, nadat hem de wacht was aangezegd, zelf ontslag.

Aan de maatregelen werd al vanaf eind vorig jaar gewerkt. Ook zal bijvoorbeeld strenger nageleefd worden dat bij een promotie altijd meer dan één hoogleraar betrokken is.

Uit een zogenoemd diversiteitsonderzoek op de universiteit bleek dat er behoefte is aan een ombudsman of -vrouw. “Deze nieuwe ombudspersoon zal onafhankelijk moeten functioneren en zal dan ook van buiten de organisatie komen”, aldus de woordvoerster. Deze week besloot het college van bestuur iemand aan te stellen als de medezeggenschapsraad instemt. “Ook houdt de universiteit diverse vertrouwenspersonen.”

Anp/TPO