Buitenland

Zweeds OM doet crackdown op Zweedse PVV: nóg een strafrechtelijk onderzoek

23-05-2019 12:30

De problemen voor Zweden Democraten zijn vlak voor de Europese verkiezingen verder toegenomen. In de affaire over de seksuele intimidatie waarvan lijsttrekker Peter Lundgren is beschuldigd, is nu ook een vooronderzoek gestart naar een EU-politica van deze rechts-realistische partij. Tegen haar is aangifte gedaan wegens laster, zei een woordvoerder van het Zweedse Openbaar Ministerie donderdag.

Het gaat om Europarlementariër Kristina Winberg. Zij wordt ervan verdacht de informatie te hebben doorgespeeld naar de krant Expressen, die er vorige week groot mee uitpakte. Lundgren zou vorig jaar onder invloed van drank een vrouwelijke collega bij haar borsten hebben gepakt tijdens een feestje. In een reactie daarop heeft hij Winberg nu aangeklaagd wegens smaad.

Winberg ontkent de bron te zijn geweest. Een dag voordat het nieuws over Lundgrens misdraging naar buiten kwam, werd ze geschrapt als de nummer 4 van de kandidatenlijst van Zweden Democraten. Volgens Lundgren heeft dat besluit echter niets te maken met het voorval, waarnaar de officier van justitie woensdag een vooronderzoek gelastte. Het vermeende slachtoffer wil de zaak laten rusten.

Anp