Politiek

Timmermans-effect blijft uit, toch wil PvdA’er Juncker opvolgen

27-05-2019 00:05

Hans Brusselmans doet niet aan kruimels. (Screenshot SP)

De christendemocraten in het Europees Parlement doen er onverstandig aan de overwinning te claimen in de Europese verkiezingen, vindt hun sociaaldemocratische rivaal Frans Timmermans. Dat lijkt hem, gezien de zware klappen die hun beider partijen hebben gekregen, ‘een beetje overdreven’.

Exitpoll – Timmermans-effect blijft uit: christenen en sociaaldemocraten verliezen na 40 jaar meerderheid in Europees Parlement

De Europese Volkspartij (EVP) van Manfred Weber, die fors verliest maar de grootste blijft, ‘heeft ook flinke klappen gekregen. Ik denk dat wij een beetje bescheiden moeten blijven’. De twee traditioneel grote partijen zouden zich moeten bezinnen op hun verkiezingsnederlaag, vindt Timmermans.

Timmermans wil voorzitter van de Europese Commissie worden en zoekt daarvoor steun in het Europees Parlement. Hij ziet in de eerste uitslagen ‘de mogelijkheid van een progressieve meerderheid’ en hoopt die te verzilveren.

PvdA-leider Lodewijk Asscher blijft ook hopen op een nieuwe Europese Commissie onder leiding van zijn partijgenoot. “Het is zeker niet kansloos”, zei Asscher. Maar gezien het versplinterde politieke landschap in Europa wordt het volgens hem nog ‘heel spannend’.

Asscher hoopt dat de sociaaldemocraten, die in Nederland hebben gewonnen maar elders in Europa juist flinke klappen moeten incasseren, samenwerking kunnen zoeken met onder meer de Groenen om een progressieve coalitie te smeden. “Die zou Timmermans geweldig kunnen leiden”, aldus de voorman van de PvdA in de Tweede Kamer.

ANP