Binnenland

Michael Panhuis, moordenaar Anne Faber, klaagt over oneerlijk proces

28-05-2019 10:26

Michael Panhuis (in hypocriete msm vaak afgekort tot 'Michael P.') - ANP

Michael Panhuis, veroordeeld voor het verkrachten en doden van Anne Faber (25) in september 2017, vindt dat hij bij de rechtbank in Utrecht geen rechtvaardig proces heeft gehad. De rechter was volgens hem niet onpartijdig en er was veel druk vanuit de media en de politiek. Dit is een van de redenen waarom Panhuis in hoger beroep is gegaan tegen het vonnis van de rechtbank, die hem vorig jaar 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging heeft opgelegd.

Dinsdag begon het proces in hoger beroep bij het hof in Arnhem. De voorzitter van het hof vatte de bezwaren van Panhuis (29) samen. Behalve klachten over het gebrek aan rechtvaardigheid heeft Panhuis moeite met de manier waarop de politie hem na zijn arrestatie zou hebben behandeld. De politie paste geweld op hem toe, om zo snel mogelijk te weten te komen waar Anne Faber zich op dat moment bevond. Panhuis vindt dat hij daarom strafvermindering had moeten krijgen. De rechtbank ging daar niet in mee.

P. zei dinsdag dat hij bij zijn eerder afgelegde, bekennende verklaring blijft. Er zijn niettemin altijd twijfels gebleven over die verklaring. De rechtbank stelde destijds ook vast dat Panhuis vermoedelijk geen volledige openheid van zaken heeft gegeven. Een van de onopgehelderde vragen is waar de sieraden van Faber zijn gebleven. Panhuis heeft altijd volgehouden dat hij geen sieraden heeft gezien dan wel dat hij niet weet waar deze zijn gebleven. Op vragen van het hof bleef hij daarbij.

Een getuige, die met Panhuis in de kliniek in Den Dolder zat, heeft bij de onderzoeksrechter van het hof verklaard dat Panhuis tijdens een fietstocht in een bos heeft voorgesteld een hardloopster te pakken. “Maar dan moet ze wel dood”, zou Panhuis daaraan hebben toegevoegd. Volgens Panhuis is deze verklaring “complete onzin”.

Panhuis raakte geagiteerd over vragen van de advocaat-generaal, over het al dan niet bewust doden van Faber. Panhuis ontkent dat met klem. “Het was een impulsieve handeling”, beet hij de aanklager toe. “Ik heb er niet bij nagedacht.” Panhuis heeft Faber de keel doorgesneden.
(ANP)