Politiek

Gehele Tweede Kamer wil opheldering van Mark Rutte over achterhouden cijfers klimaatrapport

29-05-2019 14:53

De Tweede Kamer wil premier Mark Rutte zo snel mogelijk aan de tand voelen over zijn bemoeienis met de publicatie van de eerste doorrekening van het klimaatakkoord, vorig jaar september. “Het liefst al volgende week”, aldus Kathalijne Buitenweg van GroenLinks. Haar voorstel kreeg steun van de voltallige Kamer.

Lees ook – Mark Rutte hield publicatie doorrekeningen Klimaatakkoord voor Prinsjesdag tegen

Rutte drong er vorig jaar op aan de analyses van het klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) pas na Prinsjesdag te publiceren, hoewel ze al eerder klaar waren. Hij wilde niet dat het onderwerp een rol zou gaan spelen bij de Algemene Politieke Beschouwingen voordat het kabinet er zelf een standpunt over had ingenomen, blijkt uit documenten die op verzoek van Nieuwsuur zijn vrijgegeven.

“Het is volstrekt onzin dat ik informatie zou hebben achtergehouden”, zei premier Mark Rutte dinsdag als reactie op de commotie die is ontstaan over zijn bemoeienis met de publicatie van de eerste doorrekening van het klimaatakkoord, vorig jaar september. “Het was een logische gang van zaken.”

ANP