Binnenland

Wat raar: mega-OV- en verkeersbouwproject in Lieve Stad van hoop loopt wéér vertraging op

29-05-2019 13:08

De werkzaamheden aan het Zuidasdok in Amsterdam hebben opnieuw vertraging opgelopen. De planning voor de eerste werkzaamheden, waarvoor een deel van de A10 vijf weekenden dicht moet, lopen na drie weekenden al zo ver achter op schema dat de planning niet meer wordt gehaald, schrijft AT5.

In de weekenden, waarin ook het trein- en metrovervoer werd stilgelegd, werden grote funderingspalen de grond in geschroefd. In het laatste weekend zou dan een dakdeel van 3 miljoen kilo op die palen onder het spoor worden geschoven. In het eerste weekend werd al vertraging opgelopen en ook afgelopen weekeinde werd de planning niet gehaald.

Het is nu de vraag wanneer het dakdeel alsnog op zijn plek kan worden geschoven. Daarvoor moet de A10 opnieuw dicht en ook kunnen er geen treinen en metro’s rijden. Normaal gesproken worden dergelijke afsluitingen maanden en soms zelfs jaren van tevoren gepland.

De bouw van de Zuidasdok was op traditioneel Amsterdamse wijze al erg vertraagd en inmiddels 100 miljoen euro belastinggeld duurder, wat voor Amsterdamse faalbouwbegrippen een schijntje is.

De Zuidasdok (ook wel bekend als ‘de nieuwe bodemloze put‘ moet in 2028 worden opgeleverd. Dat zal dus niet eerder dan 2044 worden. Op z’n vroegst. En dan kan er worden getest zodat blijkt dat er nog veel ‘kinderziektes’ inzitten. Zodat het uiteindelijk 2052 wordt. Mits de aannemer niet voortijdig weigert verder te werken of de tunnels vollopen met water.

Het is nog niet bekend of er dit keer ook weer huizen zullen verzakken, monumenten ernstig worden beschadigd en hoeveel ondernemers er nu failliet aan zullen gaan.

Maar het wordt wel ‘fantastisch’ en ‘wereldstad’-waardig natuurlijk…

Anp/TPO