Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de burgemeester van Eindhoven

01-06-2019 09:01

Naar Buiten - Genieten
 

Beste meneer Jorritsma,

Effectievere actievoerders dan Edwin Wagensveld van Pegida zijn er niet in Nederland.

Wagensveld slaagt er keer op keer in aan te tonen dat het recht op demonstratie in Nederland met voeten wordt getreden door het bevoegd gezag. Danwel verkracht.

Als hij met anderhalve man en een paardenkop ergens gaat demonstreren, zoals afgelopen week in de buurt van de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven, heeft hij actieve bescherming van de M.E. nodig om een stukkie te kunnen lopen en wordt de demonstratie steevast door de politie afgebroken.

Maar veel vaker kan hij het zelfs zonder die anderhalve man en die paardenkop af. Dan hoeft hij alleen maar een mailtje te sturen naar de gemeente om een demonstratie aan te melden.

Dan zijn er twee opties.

Optie 1: de demonstratie wordt verboden.

Optie 2: hij krijgt een plek aangewezen die ver verwijderd is van de plek waar hij wilde demonstreren. Opdat de vaste bezoekers van die plek maar niet met hem geconfronteerd worden. Een beetje wat al die burgemeesters, u incluis, bij die Kick Out Zwarte Piet-activisten nou net níet doen.

Het verbaast dan ook niemand dat u een formeel smoesje verzon om een demonstratie van morgen te verbieden: door Hemelvaartsdag was er een te korte voorbereidingstijd.

Gelukkig heeft hij voor donderdag meteen een nieuwe demonstratie aangekondigd.

Dan zullen we eens zien hoe stevig uw ruggengraat is.

Die vraag is temeer relevant nu ‘Oemmah Nederland’ u gisteren op Facebook een dienstopdracht gaf: verbied demonstraties van Pegida.

Sterker, een zich ‘Omar Abdullah’ noemende woordvoerder schrijft: “Mocht u onverhoopt toch toestemming voor een haatdragende anti-islam demonstratie willen verlenen dan zijn wij genoodzaakt om een tegendemonstratie te houden waarvoor wij een grote menigte op de been zullen krijgen waarmee we de neonazi’s onverrichter zake huiswaarts zullen sturen.”

Daar staat, meneer Jorritsma: “De straat is van ons”.

Als u een organisatie de kans geeft conform artikel 9 van de Grondwet te demonstreren, brengt ‘Oemmah Nederland’ een grote menigte op de been om Pegida tegen te houden.

Wat wordt het?

Een rechte rug of buigen voor het tuig?

Ik denk dat we het antwoord allemaal wel kunnen raden.

U buigt zo ver voorover dat u met uw tong de sandalen van die Oemmah-lui kunt poetsen.

Groet,

JanD

PS. Dat demonstreren met varkensvlees zouden u en ik vast niet doen. Maar de Grondwet gaat niet over goede of slechte smaak. En Wagensveld heeft er best een goede reden voor.

Spannende boekenweken mei 2019