Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mabel van Oranje

02-06-2019 09:01

Naar Buiten - Genieten

Beste Mabel,

Gisteren plaatste Anshell Pfeffer, journalist en schrijver van een kritische biografie over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een tweet over de Amerikaanse president Donald Trump.

“Politicians who Trump has endorsed: Benjamin Netanyahu, Kim Jong-un, Vladimir Putin, Narendra Modi, Mohammed bin Salman, Jair Bolsonaro, Abdelfattah el-Sisi, Shinzo Abe, Rodrigo Duterte, Viktor Orban and Boris Johnson. Am I missing someone?”

Jij plaatste een retweet van dat bericht.

Dat deed je vast niet om je waardering uit te spreken over de vriendenkeuze van Donald Trump.

Grappig wel dat je retweet verscheen binnen een dag nadat was uitgelekt dat koning Willem-Alexander, de broer van je overleden man Friso, diezelfde Donald Trump had uitgenodigd om in Zeeland 75 jaar bevrijding te komen vieren.

Sowieso grappig dat jij een ‘verkeerde vrienden’-oordeel uitspreekt.

Je hebt je status én je kapitaal volledig te danken aan de familie Van Oranje, die er al generaties lang een uiterst discutabele vriendenkring op nahoudt. Dat varieert van officiële staatsbezoeken aan oliedictaturen tot prinselijke pilsjes met Vladimir Poetin (ik wil Hitler er vandaag maar een keertje niet bij halen).

Het is dus niet echt aan jou om anderen aan te vallen op hun vriendenkeuze.

Bovendien: als iemand bewezen heeft dat ze op dat gebied de gave des onderscheids mist, ben jij het wel.

Niemand in Nederland is bijvoorbeeld zo close met George Soros als jij. Soros, de Hongaarse zakenman die door met miljoenen te strooien in de richting van allerlei beslissers Europa en liever nog de hele wereld naar zijn ideaalbeeld wil boetseren.

Maar dat zou je nog zakelijk kunnen noemen.

Op het persoonlijk vlak zijn je keuzes nog veel stuitender.

Want als topcrimineel Klaas Bruinsma niet was vermoord, had je in plaats van ‘Mabel van Oranje’ net zo makkelijk als ‘Mabel B.’ de krantenkolommen kunnen halen. Ik kan me de film ‘De Prins en het Meisje’ nog goed herinneren, waarin je bed en cocaïne deelde met de drugsbaron.

En hoe zat het ook alweer met die Mohammed Sacirbey?

Ik wilde dat even op Wikipedia checken, maar het blijkt dat je daar zelf de boel hebt zitten aanpassen.

Kortom: LOL.

Groet,

JanD

PS. Weet je dat er een type haarwax naar jou is genoemd?