Buitenland

Familieleden slachtoffers slachting Plein van de Hemelse vrede onschadelijk gemaakt

03-06-2019 10:41

De Chinese autoriteiten hebben in verband met de dertigste verjaardag van de bloedige onderdrukking van de demonstraties op het Tiananmenplein in Peking, veel activisten en familieleden van slachtoffers gearresteerd, onder huisarrest geplaatst of naar andere plaatsen overgebracht. Human Rights Watch meldt dat controle op de belangrijkste leden van de Moeders van Tiananmen, een netwerk van families, sinds eind mei ook is verscherpt.

Hun mogelijkheden om met de buitenwereld te communiceren of zich te verplaatsen zijn ernstig beperkt, zo meldde de mensenrechtenorganisatie.

Enkele honderden mensen kwamen destijds om het leven tijdens de militaire operatie tegen vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede. Duizenden mensen raakten gewond, duizenden mensen werden opgesloten.

De burgerrechtenactivist Hu Jia werd vrijdag naar de havenstad Qinhuangdao gebracht om op ‘vakantie’ te gaan met staatsveiligheidsagenten, aldus Human Rights Watch. Op 17 mei werd de onafhankelijke filmmaker Deng Chuanbin gearresteerd in de provincie Sichuan voor het verspreiden van een foto op Twitter naar aanleiding van het bloedbad in Peking.

De politie in de provincie Anhui arresteerde op 16 mei ook Shen Liangqing, een burgerrechtenactivist en lid van de democratische beweging in 1989, voor ‘het verstoren van de orde’.

Dinsdag is het precies 30 jaar geleden dat het weken durende protest voor democratie en liberalisering bloedig werd neergeslagen. Volgens officiƫle cijfers kwamen 241 mensen om het leven. Mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke dodental veel hoger ligt.

ANP