Regio

Nationale Ombudsman: ‘Demonstratie Pegida Eindhoven verbieden is schaden van grondrecht’

05-06-2019 19:00

De burgemeester van Eindhoven schaadt het grondrecht op demonstratie van anti-islamorganisatie Pegida. Dat zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen tegenover Omroep Brabant.

De ombudsman is het oneens met burgemeester John Jorritsma dat de demonstraties van Pegida onverantwoord zijn, ook niet nadat eerder een betoging van deze beweging bij een moskee uit de hand was gelopen. Toen kwamen twintig demonstranten van Pegida driehonderd tegenstanders tegen. Dat liep uit op rellen.

Ombudsman Van Zutphen vindt het geen goed argument dat een demonstratie wordt verboden omdat die uit de hand kan lopen. Hij spreekt over risicomijdend gedrag van de overheid. De burgemeester moet met betere argumenten komen, vindt Van Zutphen. Hij vindt dat de burgemeester zijn oren te veel laat hangen naar de luidruchtige tegenstanders van demonstraties. Van Zutphen: “Het recht op demonstratie gaat voor. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mag je het inperken. Maar nu is het helemaal nee en dat gaat mij te ver.”

“Ik snap het punt van de ombudsman”, reageert Jorritsma woensdagmiddag. “Sterker nog, zijn rapport was voor mij een bepalende reden om in november 2018 een demonstratie toe te staan van Kick Out Zwarte Piet, langs de stoet van Sinterklaas.”

Jorritsma wijst erop dat Pegida vier aanvragen heeft ingediend, waarvan hij er twee heeft toegestaan. Hij maakt daarin naar eigen zeggen een afweging tussen het recht van demonstratie en de belangen van de stad. “Dat moet voor mij wel leiden tot een acceptabele balans en daarop heb ik nu gehandeld”, aldus Jorritsma. “Ik vind daarom niet dat sprake is van lichtvaardig beoordelen van demonstraties die voor tumult kunnen zorgen.”

Anp