Binnenland

Europeanen staan steeds strakker door meer cocaine

06-06-2019 11:38

De hoeveelheden cocaïne die vorig jaar binnen de Europese Unie in beslag zijn genomen, hebben een recordhoogte bereikt. Dat meldt het EU-agentschap EMCDDA in het jaarlijkse Europese Drugsrapport, dat donderdag is gepubliceerd.

Het agentschap ziet een toename van drugssmokkel in containers via de grote havens in Europa. De zuiverheid van cocaïne heeft de hoogste waarde in tien jaar, wat volgens de EMCDDA wijst op een toegenomen beschikbaarheid.

Cocaïnehandel is ook onderhevig aan innovatie. Door nieuwe informatietechnologie konden kleinere groepen in de handel actief worden, bijvoorbeeld via het darkweb, versleutelde berichten en social media. Het agentschap spreekt van de ‘Uberisatie’ van de cocaïnehandel door het gebruik van gezamenlijke platforms op smartphones.

Vorig jaar werden vijftig nieuwe synthetische drugs ontdekt. Sommige daarvan zijn zo krachtig dat ze in kleine hoeveelheden kunnen worden gesmokkeld maar wel goed zijn voor duizenden doses.

Binnen de EU wordt heel verschillend beleid gevoerd op het gebied van drugs. Zo worden cannabisproducten met een lage waarde van de werkzame stof THC, die medicinaal kunnen worden gebruikt, zijn in sommige landen strafbaar, en in andere landen niet. Daar is soms wel een vergunning voor de verkoop nodig.

ANP